18.10.13

Στα Κατεχόμενα προχωρούν ακάθεκτοι για τουρκοποίηση...

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, σε νέες σημαντικές εξαγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών προχώρησε το κατοχικό καθεστώς μέσω "Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών" πληρώνοντας σε μόνο...
δύο περιπτώσεις ένα ποσό που ξεπερνά τα δυόμισι εκατομμύρια στερλίνες.
Είναι φανερό, ότι οι Τουρκοκύπριοι επιχειρεί μέσω της «επιτροπής» να αγοράσουν ακίνητα από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες τα οποία στη συνεχεία θα δοθούν σε Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους επιχειρηματίες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακίνητης περιουσίας, όπως γράφει η «Σημερινή», σε περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μέσω της «επιτροπής» τουρκοποιήθηκε ελληνοκυπριακή περιουσία συνολικής έκτασης 629.146 τ.μ. με τους ιδιοκτήτες να παίρνουν 1.408.040 στερλίνες.
Σ’ αυτήν την περιοχή παρουσιάζεται κατά το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα των ακινήτων. Έχουν οικοπεδοποιηθεί αρκετές εκτάσεις οι οποίες διαφημίζονται προς πώληση και μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για περιοχές που τώρα αναπτύσσονται και γι' αυτό οι τιμές που προσφέρονται είναι συγκριτικά πολύ χαμηλές, τα οικόπεδα πωλούνται προς 20 χιλιάδες στερλίνες και τα διαμερίσματα ξεκινούν από 3 χιλιάδες στερλίνες και φτάνουν τις 70 χιλιάδες.
Με άλλη απόφασή της η «επιτροπή», που αφορά ακίνητη περιουσία στη Βασίλεια της επαρχίας Κερύνειας, πληρώθηκε το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων στερλινών για 65.473 τ.μ. και δύο σπίτια. Στην ίδια περιοχή, η οποία έχει από χρόνια αναπτυχθεί, οι τιμές ξεκινούν από τις 100 χιλιάδες στερλίνες και αναλόγως εάν είναι διαμέρισμα ή οικία ανεβαίνουν.
Φαίνεται ότι προχωρεί το σχέδιο εξαγοράς των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, εκμεταλλευόμενοι από τη μια την οικονομική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές και το ότι οι νεότερες γενιές προσφύγων δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα να πουλήσουν τα ακίνητα που ανήκαν στους γονείς τους. Γι' αυτό και η «επιτροπή» επιλέγει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλα ποσά αποζημίωσης προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν και ως «κράχτες» για άλλους Ελληνοκυπρίους που έχουν ακίνητα στις ίδιες περιοχές για να τα πουλήσουν.
Συνολικά την περασμένη εβδομάδα η «επιτροπή» πλήρωσε ως αποζημιώσεις 3,17 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια είναι οι περιπτώσεις που προαναφέραμε. Στις άλλες πέντε περιπτώσεις τα ποσά ήταν μικρότερα και κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 75 χιλιάδων στερλινών...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: