13.10.13

«Νταβατζήδες»...

Ντορίτα Λουκίσσα

Με δεδομένο ότι ο χρόνος για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή τελειώνει και η τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση αποφάσισε να «βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» με μια διάταξη που...
ουσιαστικά νομιμοποιεί όσα κανάλια βρίσκονταν στον αέρα στις 31 Αυγούστου και δίνει αβάντα στο δικό τους ψηφιακό πάροχο, την Digea. Μία ακόμη κυβερνητική άνευ όρων παράδοση στη διαπλοκή των καναλαρχών. Βέβαια, την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση -διά στόματος Κεδίκογλου- «διευκρίνισε» πως αυτή η διάταξη είναι «προσωρινή» και δεν αποτελεί «μόνιμη αδειοδότηση» των εν λόγω σταθμών... Αλλά ποιος την πιστεύει;

Ουδέν μονιμότερον

Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 18) μέσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (!) κατ' αρχάς αντίκειται στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι τωρινές άδειες είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Παρ' όλα αυτά, επιτρέπει σε όσους εξέπεμπαν την 31η Αυγούστου με προσωρινές άδειες να έχουν και ψηφιακή παρουσία, εφ' όσον υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου, τις εταιρείες δηλαδή που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες. Κι αυτό χωρίς να ελεγχθεί η τεχνική και οικονομική επάρκεια των καναλιών αυτών, το προσωπικό και το περιεχόμενο των εκπομπών τους, η βιωσιμότητα, ή οι οφειλές τους προς το Δημόσιο. Το άρθρο αυτό παρακάμπτει και τη διαδικασία αδειοδότησης, την οποία προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών.

Ολη αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει από το παιχνίδι την ΕΡΤ στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν ήταν διόλου τυχαίο. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοί της είχαν καταγγείλει ότι το λουκέτο σχετιζόταν με ένα ευρύτερο σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών σταθμών, για την πλήρη χειραγώγηση της ψηφιακής πλέον τηλεόρασης. Το timing ήταν ευνοϊκό, λόγω της πίεσης από την τρόικα να διατεθεί στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μέρος των μέχρι σήμερα τηλεοπτικών διαύλων, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα.

Εν δόξη και τιμή

Ετσι, η κυβέρνηση πρώτα εξέδωσε ΚΥΑ που προβλέπει την οριστική παύση της αναλογικής εκπομπής της τηλεόρασης την 1η/10/2014. Μετά άλλαξε τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), της (υποτίθεται) ανεξάρτητης Αρχής. Η θητεία της έληξε στις 3/9/13 και, ενώ μέχρι τώρα η διοίκηση διοριζόταν από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, στο εξής θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρμόδιο υπουργό. Τώρα ετοιμάζεται με δόξα και τιμή να προκηρύξει, μέσω ΕΕΤΤ, το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, ευνοώντας εμφανώς την Digea, την οποία αποδέχεται ως πάροχο δικτύου, ενώ αποτελεί κοινοπραξία παρόχων περιεχομένου (ανήκει στους ιδιοκτήτες-καναλάρχες των MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ) και με μετακύλιση μεγάλου κόστους, που θα έπρεπε να επιβαρύνει τον ανάδοχο, στους δήμους, δηλαδή στους Ελληνες φορολογουμένους.

Εν κατακλείδι, το 23χρονο καθεστώς της διαπλεκόμενης ανομίας θα περάσει αναίμακτα στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Οι καναλάρχες, με ελάχιστο οικονομικό τίμημα, θα πάρουν μέσω Digea (μετά την αναλογική και) την ψηφιακή κυριαρχία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της τρόικας, αποκλείοντας νέους ανταγωνιστές.

Μέσα και Media (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: