4.10.13

Ημέρα πένθους στην Ιταλία...

Εθνικό πένθος κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά το ναυάγιο πλοιαροίου που μετέφερε περίπου 500 μετανάστες από την Αφρική, ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ...
οι σοροί 130 ανθρώπων ενώ δεκάδες έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο σκάφος. Για τέραστια τραγωδία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες για τους τουλάχιστον 200 αγνοούμενους καθώς μόλις 150 διασώθηκαν.

Στα σχολεία της Ιταλίας και πριν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Περισσότεροι από 150 μετανάστες κατάφεραν να βγουν σώοι από το σκάφος, το οποίο βυθίστηκε μόλις 1 χιλιόμετρο μακριά από την ακτή του νησιού. Η πλειοψηφία των μεταναστών ήταν από την Ερυθραία και τη Σομαλία ενώ συνελήφθη ο Τυνήσιος καπετάνιος, ο οποίος-σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών-είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη. Οι μηχανές του σταμάτησαν και άρχισε να βάζει νερά ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Εκτιμάται ότι ορισμένοι από τους επιβάτες προσπάθησαν να ανάψουν φωτιά σε ένα κομμάτι ύφασμα για να εντοπιστούν από άλλα σκάφη, η φωτιά επεκτάθηκε προκαλώντας πανικό και οδήγησε στη βύθισή του.

Οι διασώστες περιγράφουν εικόνες φρίκης και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν άλλοι επιζώντες. "Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι και συμπλήρωσε: "Είναι μια φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα". Ένας από τους διασώστες τόνισε ότι προσπαθούν να ανασύρουν στην επιφάνεια όσες σορούς είναι εφικτό, για να τις παραδώσουν στις οικογένειές τους.

"Δεν είναι μια ιταλική αλλά μια ευρωπαϊκή τραγωδία" είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο ζήτησε "η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης" των μεταναστών, ενώ ζήτησε "την εποπτεία των ακτών απ' όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου".
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για "ντροπή" ύστερα από "τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο". Θα επαναλάβει σήμερα, κατά την επίσκεψη του στην Ασίζη της κεντρικής Ιταλίας, ότι καταδικάζει την νοοτροπία που τείνει να περιθωριοποιήσει, ίσως και να εξοντώσει τους πιο αδυνάτους της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι λαθρομετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, μετά από μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη διεθνή για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αφρικανική Ένωση ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι η πλέον αδύναμες ομάδες μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι μισοί από τους οικονομικούς μετανάστες είναι γυναίκες και τέσσερις στους δέκα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τους μετανάστες, καθώς αυτοί μπορούν να συμβάλουν στις τοπικές οικονομίες.

Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: