29.10.13

Η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό εργαλείο...




Η ιστορία με την Χρυσή Αυγή και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν για την φυλακισμένη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ίσως η πρώτη...
καλή είδηση από τις 4 Οκτωβρίου, που προφυλακίστηκαν ο αρχηγός και τρία στελέχη της. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά από τότε, το κόμμα τους επέτυχε να γίνει πρώτη είδηση, χωρίς να το επιδιώξει το ίδιο.

Ήταν στην επικαιρότητα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για τη σύσταση εγκληματικής συμμορίας και την προφυλάκιση των βουλευτών του, και είχε δει τα εκλογικά του ποσοστά να συρρικνώνονται δημοσκοπικά. Είχε απέναντί της την –τις περισσότερες φορές- ομόφωνη θέση του πολιτικού κόσμου της χώρας για την πλήρη απομόνωσή του. Και ξαφνικά είδε να καταγγέλλεται ένα μέρος του κυβερνώντος κόμματος για ανοίγματα σε αυτό.

Το συμπέρασμα για οποιονδήποτε σώφρονα παρατηρητή είναι ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απομονωμένη, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο απομονωμένη όσο έδειχνε.
Η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε ως συνομιλητής μέρους τουλάχιστον της ΝΔ και σε αυτό η πρόσκληση που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ήταν απλώς μία αφορμή. Η διασύνδεση μέρους της ΝΔ με την Χ.Α. δεν αποτελεί παρά μόνο μία κίνηση στην παρτίδα του σκάκι που θα τελειώσει το βράδυ των επομένων βουλευτικών εκλογών.

Τα σενάρια περί της σοβαρής Χρυσής Αυγής, ή τουλάχιστον της μη εγκληματικής Χρυσής Αυγής, δηλαδή του ακροδεξιού εταίρου σε μία κυβερνητική συμμαχία, είναι προφανές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Και ειδικά όταν τα ποσοστά της εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά, παρά τα συντριπτικά χτυπήματα που δέχτηκε.
Γιατί δεν ήταν η Χρυσή Αυγή που έφερε την ακροδεξιά οπτική στην ελληνική κοινωνία. Η ακροδεξιά οπτική, η οποία αναπτύχθηκε εξαιτίας της κρίσης, ανέδειξε την Χρυσή Αυγή από περιθωριακό επί μία 20ετία κόμμα, σε παράγοντα της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Πολλοί υπουργοί και στελέχη της ΝΔ αναπτύσσουν μία πολιτική πρακτική, η οποία διευρύνει το ακροατήριό τους προς την ακροδεξιά ελπίζοντας ότι θα συγκινήσουν μέρος του εκλογικού ακροατηρίου της Χρυσής Αυγής. Αν αυτή η στρατηγική φέρει αποτελέσματα, θα ενισχύσει την εκλογική επιρροή της ΝΔ σε μία πορεία προς την αυτοδυναμία.
Πρακτικά δηλαδή η ακροδεξιά μπορεί να διεκδικήσει να γίνει εταίρος της ΝΔ, με την «υιοθέτηση» είτε μέρους της ατζέντας της ΧΑ, είτε μέρους του εκλογικού της ακροατηρίου. Δεν το είχε αποκλείσει, άλλωστε, ούτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην τελευταία του συνέντευξη πριν συλληφθεί.

Ο μόνος που θίγεται από μία τέτοια εξέλιξη είναι ο μόνος εταίρος που σήμερα (και στο ορατό μέλλον) μπορεί να έχει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ. Η πλήρης ενοχοποίηση της υποψίας για διαύλους επικοινωνίας με την Χρυσή Αυγή φέρνει την ΝΔ σε αμυντική στάση, να απολογείται ή να «αδειάζει» τους καταγγελόμενους. Γεγονός που απογοητεύει, άρα επαναπατρίζει στην απομονωμένη Χρυσή Αυγή τους πιθανούς ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν μετά τις προφυλακίσεις.

Μέχρι στιγμής με επιτυχία. Αυτοί που θέλουν το ΠΑΣΟΚ μονίμως στην κυβέρνηση, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα και όλους τους ανθρώπους που διαθέτουν για να το πετύχουν. Ο αποδέκτης του μηνύματος της μίνι κρίσης δεν ήταν άλλος από το ίδιο το Μαξίμου. Η λελογισμένη άνοδος της ΝΔ (ένα ποσοστό της τάξης του 33% θα φέρει περίπου 140 βουλευτές) και η εκλογική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ (το 5% πχ δίνει περίπου 12 βουλευτές), εξασφαλίζουν τον επόμενο ίδιο συνασπισμό.

Αν η χώρα βέβαια τότε θα μπορεί να κυβερνιέται με ποσοστά της τάξης του 40% και των απλών πλειοψηφιών και δεν χρειάζεται έναν ευρύ συνασπισμό των 250 βουλευτών. Αποδοκιμασία του ναζισμού με ιδιοτέλεια δεν γίνεται!

  Χρήστος Μάτης  (δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: