8.10.13

Σκοντάφτει η οικονομία διεθνώς παρά τα δεκανίκια...



H παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση, με ή χωρίς τη στήριξη πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τις οικονομικές εκτιμήσεις των αναλυτών της...
Saxo Bank για το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο οι πολιτικοί αφενός συνεχίζουν να στηρίζουν τομείς της οικονομίας που δεν χρήζουν βοήθειας και αφετέρου δεν εστιάζουν στους ζωτικούς τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι προσδοκίες σχετικά με τα παρεμβατικά επιτόκια, μετά από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι αγορές βρίσκονται σε πανικό, αναφέρουν οι αναλυτές. Αυτό, σύμφωνα με τη Saxo Bank, στην πραγματικότητα αποτελεί καλή είδηση. Και αυτό γιατί ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένα πείραμα νομισματικής πολιτικής, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ξανά, είναι να αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνει στον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων.

Η Saxo Bank υποστηρίζει ότι μια αδύναμη οικονομία -και πιο συγκεκριμένα η υποτονική αγορά εργασίας- θα ενδυναμώσει την πολιτική της Fed και αντί για περιορισμό, θα δούμε αύξηση του υφιστάμενου προγράμματος της Fed την επόμενη χρονιά. Κατ’ επέκταση, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα δούμε πάλι υψηλές αποτιμήσεις για ορισμένα αξιόγραφα. Παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα, πολύ πιθανόν στις αρχές του 2014, ο κύκλος της ποσοτικής χαλάρωσης –ή τουλάχιστον η αντίδραση των αγορών σε αυτήν– θα μετριαστεί, καθώς η Fed θα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές στη νομισματική πολιτική έχουν προκληθεί είτε από μεγάλες πτώσεις στις χρηματαγορές, είτε από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας. Με άλλα λόγια, η ποσοτική χαλάρωση θα περιοριστεί, όταν οι αγορές οι ίδιες την απορρίψουν.

Η Saxo Bank, στην ανάλυσή της, συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα ανοδικό ξεκίνημα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις καθώς πλησιάζουμε προς την αρχή του επόμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: