22.10.13

Συνέδριο στη μνήμη του Κωστή Παλαμά...


Ο Κωστής Παλαμάς «έφυγε» από τη ζωή- εν μέσω γερμανικής Κατοχής- στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Στην κηδεία του, πλήθος κόσμου συνόδεψε τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία, ψάλλοντας...
τον εθνικό ύμνο μπροστά στους έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές. Σε αυτή, παραβρέθηκε όλος ο πνευματικός κόσμος της χώρας ένω έμεινε στην ιστορία η φράση -ύστατος αποχαιρετισμός του Άγγελου Σικελιανού στον Παλαμά: «Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».

Εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατο του νεότερου εθνικού μας ποιητή διοργανώνεται στη μνήμη του το Γ'Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η ποίηση και η ποιητική του Κωστή Παλαμά» που διεξάγεται στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, από την Τρίτη 22 έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

Στο έργο του Έλληνα ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα, ιστορικού και κριτικού της λογοτεχνίας Κωστή Παλαμά θα «σκύψουν» καταξιωμένοι παλαμιστές αλλά και νέοι μελετητές , μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Αγάθος, Δημήτρης Αγγελάτος, Χρήστος Αλεξίου, Γιώργος Ανδρειωμένος, Λάμπρος Βαρελάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Γεράσιμος Ζώρας, Κωνσταντίνος Κασίνης, Ερατοσθένης Καψωμένος, Δημήτρης Κόκορης, Π.Δ. Μαστροδημήτρης, Δώρα Μέντη, Μ. Γ. Μερακλής, Απόστολος Μπενάτσης, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Χριστίνα Ντουνιά, Έρη Σταυροπούλου (Ελλάδα), οι Gaia Zaccagni (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου), Massimiliano Maida (Πανεπιστήμιο του Palermo), Μαρία Τσούτσουρα (Σορβόνη), Χρήστος Μπιντούδης (Πανεπιστήμιο Πόζναν «Adam Mickiewicz»), Νικόλας Κακκούφα, Ελένη Παπαργυρίου, Μαρία Στυλιανίδου (King’s College London).

Στο συνέδριο, διοργανώνει το Ίδρυμα Παλαμά και χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη του συνεδρίου το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου η πρόεδρος του Ιδρύματος, ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: