17.10.13

Δικαίωμα να ζητά αλλαγές στους εθνικούς προϋπολογισμούς αποκτά η Κομισιόν...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς έχει το δικαίωμα να...
ζητήσει τροποποιήσεις τους, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Η ΕΕ ελπίζει, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις από ένα κράτος - μέλος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει 'συγγνώμη, παρακαλώ να αναθεωρήσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού σας', η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική» δήλωσε ο Επίτροπος σε συνέδριο που έγινε στο Βίλνιους.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

«Μην υποτιμάτε την επίπτωση της λεγόμενης δέσμης δύο μέτρων», δήλωσε στις 2 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσθέτοντας: «Δεν θα κάνει τις Βρυξέλλες περισσότερο δημοφιλείς στις πρωτεύουσές μας».

Ο έλεγχος των Βρυξελλών εξηγεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι αν και η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2011, οι κυβερνήσεις βάζουν δημοσιονομικό χαλινάρι σε αυτή, διατηρώντας τις πολιτικές λιτότητας.

«Η πίεση για τη συνέχιση της λιτότητας παραμένει αμείωτη», δήλωσε ο κ. Πολ ντε Γκρόου, καθηγητής στο London School of Economics. Η απαίτηση για δημοσιονομική αυστηρότητα ακολουθεί μία τριετία μείωσης των δαπανών συνολικού ύψους 216,7 δισ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα στοιχεία για το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο μετρά την δημοσιονομική υγεία, απομονώνοντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας και μην υπολογίζοντας τις δαπάνες για την πληρωμή των τόκων, δείχνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Από ένα έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.

Στην Ιρλανδία, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ από 25,4% που ήταν το 2010. Στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος πλεόνασμα 6,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, μετά από έξι τρίμηνα οικονομικής ύφεσης, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 92,2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 από 85,6% που ήταν στο τέλος του 2010.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: