22.10.13

Από την πολιτική στην …οικονομική διαπραγμάτευση...

Δυσφορία εκφράζουν πηγές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για την στάση που τηρεί η Αθήνα, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα: Το τοπίο για την ημερομηνία άφιξης των πιστωτών μας μοιάζει θολό, καθώς...
η επιστροφή τους πάει χρονικά όλο και πιο πίσω, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν έχει έτοιμα τα προαπαιτούμενα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν επί μακρόν.

Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει πια να θέλει να ρίξει τους τόνους και ετοιμάζεται για διαπραγμάτευση με όρους οικονομικούς. Σε κάθε περίπτωση δεν σταματούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο, τις οποίες έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εκτίμηση στο στρατηγείο της οδού Νίκης είναι ότι δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τους ελεγκτές και είναι προφανές ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν συμμερίζεται την άποψη μερίδας υπουργών της κυβέρνησης, που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξαπολύοντας απειλές περί διακοπής των συνομιλιών με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Άλλωστε, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον εκφράζουν μέσω κύκλων τους δυσφορία για τους υψηλούς τόνους της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες. Πηγή της τριμερούς ότι «δεν είναι σωστή τακτική να γίνονται διαπραγματεύσεις μέσω του Τύπου»…

Η Αθήνα, απορρίπτει πάντως νέα δημοσιονομικά μέτρα και ζητά έκτακτο Eurogroup τον Απρίλιο του 2014 μετά την καταφανή πρόθεση αθέτησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της ΕΕ και της ΕΚΤ, η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν που παρέπεμψε την όποια λύση για το χρέος «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι», δηλαδή μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του ισορροπιστή.

Με φόντο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, οι πιστωτές αφήνουν μάλλον ανοιχτή την ημερομηνία έλευσής τους στην Αθήνα: Πάντως, ανήμερα του «Όχι», την 28η Οκτωβρίου, θα φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο για τη δεύτερη επίσκεψη της τρόικας φέτος το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίσημο σχέδιο της επίσκεψης της τρόικας οι ημερομηνίες εκτείνονται από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου με «παράθυρο» για μικρή παράταση ως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των αποστολών, κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ αναμένονται στην Αθήνα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ή λίγες ημέρες αργότερα.

Αλλά και στο εσωτερικό της τρόικα, υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις, κάτι βεβαίως που «τρενάρει» τις εξελίξεις: Η πλευρά του ΔΝΤ πιέζει σύμφωνα με πληροφορίες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014.

Όπως όλα δείχνουν η νέα επίσκεψη της τρόικας δεν θα είναι η τελευταία ως το τέλος του 2013. Πρώτον, διότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ετοιμάσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (αναδιάρθρωση ΕΑΣ -ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, Κώδικας Δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων κλπ.). Και δεύτερον –και ίσως πιο σημαντικό- διότι δεν αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία ως τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ανοίξει το κεφάλαιο της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού...
του Βαγγέλη Δουράκη
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: