8.10.13

Όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με την κυβέρνηση...



Δύο νέες δημοσκοπήσεις (της GPO για το MEGA και της MRB για το STAR) δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χ.Α. σημειώνει πτώση στα ποσοστά της αλλά παραμένει τρίτη πολιτική δύναμη. Η πλειοψηφία εμφανίζεται...
απαισιόδοξη για το μέλλον και σε μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις.


Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έφεραν βουλευτές και μέλη της Χ.Α. απέναντι στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Η οικονομική πραγματικότητα διατηρεί τη δική της αρνητική δυναμική όπως αποτυπώνεται στον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2014, με βάση το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο πρόκειται να αναθεωρηθεί μετά τον έλεγχό του από την Τρόικα. Η κυβέρνηση διαφημίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως διαβατήριο για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εγγύηση για χαλάρωση της λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου χθες βράδυ στο STAR, αλλά δεν διακινδύνευσε πρόβλεψη σχετικά με την ελληνική έξοδο στις αγορές για δανεισμό, όταν δηλαδή - όπως ο ίδιος είπε - θα απαλλαγεί η χώρα από την Τρόικα. «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;» διερωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν χρειαστεί νέο δάνειο δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του ήταν ότι παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή αποτελεσμάτων από τους ελέγχους στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Επικαλέστηκε διάφορα διαδικαστικά προσκόμματα για να διαβεβαιώσει ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή και όσοι εντοπιστούν ως φοροδιαφεύγοντες θα πληρώσουν, όμως οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν τώρα ποσά τα οποία υπερβαίνουν τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου βρίσκεται θα προεδρεύσει σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου, όπου δεν αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων: Δεν έχει βρεθεί λύση για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, δεν έχουν συμπληρωθεί στη λίστα της διαθεσιμότητας τα ονόματα 1349 διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ, δεν έχει φτιαχτεί ο κατάλογος των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Και, βέβαια, δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τρόικα σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στρέφεται κυρίως στο άνοιγμα του ασφαλιστικού, ενώ η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι με ηπιότερες παρεμβάσεις θα καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων. Πάντως, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ είναι ήδη δρομολογημένες, αλλά κατά την αντίληψη της κυβέρνησης αυτές οι περικοπές δεν εμπίπτουν στον ορισμό της έννοιας «νέα μέτρα».

Στο μέτωπο της Χρυσής Aυγής οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, αφού όλα δείχνουν ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις βουλευτών, ενώ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης και των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι σχεδόν μονοθεματική, με τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής να συγκλονίζουν. Αλλά στο βάθος της εικόνας υπάρχει πάντα η θηλιά της ύφεσης και της ανεργίας και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο αντίδοτο να προτείνει προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνική πλειοψηφία από την πίεση που δέχεται.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: