20.10.13

Ο Σαμαράς τρέχει όσο «λείπει» η Μέρκελ...


Αξιοποιώντας τον κενό χρόνο που έχει προκαλέσει η απουσία κυβέρνησης στη Γερμανία, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να επισπεύσει τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης από τεχνοκρατικό σε πολιτικό επίπεδο.
Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι...
πριν κλείσει ο προϋπολογισμός του 2013, οι συζητήσεις να περάσουν σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η κυβέρνηση να αποσπάσει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πολυπόθητη για αυτόν αναβολή της λήψης νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που ξεκίνησε αντάρτικο με διαδοχικές ερωτήσεις στη Βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φόρο στα ακίνητα και τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, αναγκάζεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τρόικα, επιδιώκοντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Πολιτικός μαραθώνιος

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να περιγράψει στους εταίρους-δανειστές το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας και της κυβέρνησης.

Υπό τη σκιά αυτών των πιέσεων, ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες έχει επιδοθεί σε πολιτικό μαραθώνιο, επιχειρώντας να αποδείξει στους εταίρους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, καθώς οι νέες απαιτήσεις θα οδηγήσουν σε τυφλή κοινωνική έκρηξη και κατάρρευση της κυβέρνησης.

Τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες όσο και κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε, όπως λέγεται, τράβηξε «κόκκινη γραμμή» στα νέα μέτρα, εξηγώντας στους συνομιλητές του ότι αυτά θα ακύρωναν την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί απαλλαγής της χώρας από τα Μνημόνια και θα υποτιμούσαν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, οι νέες απαιτήσεις για απολύσεις «εδώ και τώρα» τουλάχιστον 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θα υπολογιστούν σε αυτές οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, τις αμυντικές βιομηχανίες και οι 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις, δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα.

«Οι δανειστές πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό τα πολιτικά μας όρια», σχολίαζε κυβερνητικός βουλευτής, προσθέτοντας ότι «δεν θα ψηφίσουμε όχι μόνο νέο πακέτο μέτρων, αν αυτό έρθει στη Βουλή, αλλά ούτε τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν δεν γίνουν σημαντικές ελαφρύνσεις».

Σε αυτό το κλίμα επανέρχεται στο τραπέζι και η απειλή προς τους δανειστές, των πρόωρων εκλογών, επιχειρώντας να φανεί ότι στο μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν τις σχέσεις με τους πιστωτές στα άκρα.

Εν προκειμένω, βέβαια, το διαπραγματευτικό χαρτί των εκλογών χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να διακινδυνεύσουν μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού και μάλιστα εν μέσω της αξιολόγησης, αλλά και εν όψει της συζήτησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές του αδυναμίες, καθώς φαίνεται ότι τις νέες απαιτήσεις των δανειστών τις δημιούργησαν οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και το 2014 σε συνδυασμό με έλλειμμα κάτω από το 3% την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις τις τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων εντάθηκαν από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους οι ελεγκτές το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στην αρχική αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος προστέθηκε και η εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί βάσει πλήθους αβεβαιοτήτων και εκτιμήσεων, με στόχο να εγγραφεί σε αυτόν πρωτογενές πλεόνασμα.

Φρένο από τρόικα

Τα στελέχη της τρόικας επισήμαναν στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να δεχτούν την αυθαίρετη υποεκτίμηση των δαπανών. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι ο στόχος των δαπανών βασίζεται σε παύση πληρωμών από το Δημόσιο και έτσι φορτώνονται τα ανεξόφλητα χρέη. Αντίστοιχα, διαπίστωσαν υπερεκτίμηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς όμως να αναφέρεται από πού θα προκύψουν.

Αυτές οι διαπιστώσεις της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησαν τους επικεφαλής του κλιμακίου να προχωρήσουν σε εισηγήσεις στους οργανισμούς που εκπροσωπούν, με τις οποίες ενημέρωναν ότι οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία. Γι' αυτό απαιτείται η λήψη νέων μέτρων, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2014, ώστε να αποτραπεί ο εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος.

Αποτέλεσμα της νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, είναι προς το παρόν να παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για τη συνέχεια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, οι Πάουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προτού λάβουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πού θα πρέπει να κινηθεί ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν το 2014.

Οπως λέγεται, οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν πρόκειται να δεχθούν πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση, εκτός εάν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 24 Οκτωβρίου, ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αλλάζουν τα δεδομένα για το ελληνικό πρόγραμμα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: