10.10.13

Η λιτότητα σπρώχνει την Ευρώπη σε κοινωνική παρακμή, λέει ο Ερυθρός Σταυρός...


Η Ευρώπη βυθίζεται σε μία περίοδο παρατεταμένης και έντονης φτώχειας, τεράστιας ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, μεγαλύτερης ανισότητας και συλλογικής απόγνωσης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που υιοθετούνται ως...
απάντηση στην κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρει σε εκτενή έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Ερυθρός Σταυρός.

«Την ώρα που άλλες ήπειροι επιτυχημένα μειώνουν τη φτώχεια, η Ευρώπη την αυξάνει» τονίζει η 68 σελίδων έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμα και αν η οικονομία βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον» τονίζει η έκθεση.

«Αναρωτιόμαστε αν ως ήπειρος καταλαβαίνουμε τι μας έχει χτυπήσει» προσθέτει η έκθεση, στην οποία απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η έκθεση, η οποία ασκεί σκληρή κριτική στην αντιμετώπιση της κρίσης, προβλέπει ζοφερές προοπτικές για δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Τεράστια ανεργία, κυρίως για τους νέους, 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι να ζουν στα όρια της φτώχειας, αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, ξενοφοβία στις χώρες υποδοχής, αυξημένος κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας -δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι σε άλλα μέρη του κόσμου-, αποτελούν μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ της αβεβαιότητας που ο Ερυθρός Σταυρός βλέπει στο μέλλον της Ευρώπης.

«Διακρίνουμε μία σιωπηρή απόγνωση να εξαπλώνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οδηγώντας στην κατάθλιψη, την παραίτηση και την απώλεια ελπίδας» τονίζει η έκθεση, λέγοντας πως εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης συνωστίζονται στα συσσίτια, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και σε παροχή ιατρικής βοήθειας.

«Πολλοί από τη μεσαία τάξη έχουν παρασυρθεί στη δίνη της φτώχειας. Ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού σε 22 από τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αυξήθηκε κατά 75% ανάμεσα στα έτη 2009 και 2012» τονίζει η έκθεση.

«Όλο και περισσότεροι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι» τονίζεται στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 χώρες της ΕΕ και σε άλλες 14 στα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Η έκθεση αναφέρεται σε πρόσφατα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αυτοκτονιών στις Ελληνίδες έχει διπλασιαστεί, απλήρωτοι μένουν για μήνες πολλοί εργαζόμενοι στη Σλοβενία, ενώ στη Γαλλία 350.000 άτομα έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2008 έως το 2011.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης είναι η ανεργία. Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρωζώνη. Τα 11 εκατομμύρια βρίσκονται χωρίς δουλειά εδώ και έναν χρόνο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κοινωνικές συνέπειες έχουν αρχίσει να γίνονται φανερές. Στην Ελλάδα και την Ισπανία τα ενήλικα παιδιά επιστρέφουν στην πατρική εστία, αρκετές γενιές ζουν μαζί με ένα μόνο άτομο να εργάζεται.

Μεγάλο το ποσοστό της ανεργίας των νέων που στο ένα τέταρτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνεται από 33 έως 60%. Το ίδιο καταστροφική, σύμφωνα με την έκθεση, είναι και η ανεργία στις ηλικίες 50-64 ετών σε χώρες της ΕΕ, η οποία αυξήθηκε από 2,8 εκατομμύρια ανέργους το 2008 σε 4,6 εκατομμύρια το 2012.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: