17.10.13

Ο Καβάφης, στους δρόμους της Αθήνας (ΦΩΤΟ)...




Οι στίχοι του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι για τους οποίους γράφτηκαν. Θα τους διαβάσετε στα...
μέσα μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρένα).
Το κάλεσμα του αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση είναι σαφές: αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνομιλήστε μαζί του. Η ποίησή του σάς ανήκει. Το δημιουργικό του όλου εγχειρήματος υπογράφουν οι βραβευμένοι Beetroot, οι οποίοι δίνουν μια pop «πινελιά» στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς.
kavafis
Οι στίχοι που επιλέχθηκαν και «ταξιδεύουν» στους δρόμους της Αθήνας είναι:

«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το πρώτο σκαλί)

«είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)

«Ξένος εγώ ξένος πολύ» (Μύρης˙ Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.)

«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά.» (Συμεών)

«Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» (Τα επικίνδυνα)

«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις» (Επέστρεφε)

«Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)

«Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» (Ένας νέος, της τέχνης του λόγου – στο 24ον έτος του)

«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί)

Στις 29 Απριλίου 1863, γεννήθηκε ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 2013, λοιπόν, είναι επετειακό έτος, αφού συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Το Ίδρυμα Ωνάση, μετά την απόκτηση του αρχείου Καβάφη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική σε σχέση με το αρχείο, αλλά και με αφορμή αυτό. Στόχος του Ιδρύματος είναι να δημιουργήσει όχι μόνο ένα αρχείο πραγματικά ανοιχτό σε κοινό και μελετητές, αλλά και μια νέα δυναμική που θα αναδείξει τον ιδιαίτερα σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

kavais2

Σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς, το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με αυτόν τον σκοπό. Θα προταθούν σύγχρονες ιδέες και τεχνολογίες για την ανάγνωση και κατανόηση του καβαφικού έργου, προκειμένου να γίνουν ο καταλύτης για μια νέα ουσιαστική επαφή του πολίτη με τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: