18.10.13

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η παρέμβαση εισαγγελέων στα ΑΕΙ...

Τις "αντισυνταγματικές επεμβάσεις του Υπουργού Παιδείας και την προσπάθεια ποινικοποίησης των ακαδημαϊκών λειτουργιών" καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την...
κλήτευση των Πρυτάνεων από τις εισαγγελικές αρχές, κατόπιν εντολής του υπουργού Παιδείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή ποινικοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις των Συγκλήτων και ενοχοποιεί τον θεσμικό ρόλου του Πρύτανη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας έχει ως εξής:

:Διευρυμένη επιχείρηση παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών είναι σε εξέλιξη στα Πανεπιστήμια της χώρας τόσο κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Παιδείας όσο και αυτεπαγγέλτως. Οι εισαγγελείς κλητεύουν τους Πρυτάνεις επειδή δεν απέστειλαν τους καταλόγους με τα ονόματα διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την αναστολή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Η ενέργεια αυτή έχει σαφή στόχο την ποινικοποίηση των συλλογικών αποφάσεων των Συγκλήτων και την προσωποποίηση ευθυνών του θεσμικού ρόλου του Πρύτανη. Οι Σύγκλητοι διαπίστωσαν την επερχόμενη κατάρρευση των Ιδρυμάτων τους και ανέστειλαν τη λειτουργία τους ως τελευταίο μέσο άμυνας ενάντια στην καταστροφική πολιτική του Υπουργείου.

Ο Υπουργός προχωρά, για πρώτη φορά, σε θεσμική αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, με τροπολογία, που εισάγει την έννοια του ειδικού πειθαρχικού παραπτώματος για τη μη ατομική απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργεί ως υπέρτατο μέσο εξαναγκασμού των διοικητικών υπαλλήλων σε πράξεις, που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα (άρθρο 16 περί αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων), το νόμο και τη συνείδησή τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν εδώ και έξι εβδομάδες. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προέβη σε ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του προεδρεύοντα της Συνόδου καθηγητή Γ. Μυλόπουλου, ο οποίος έχει προσωπικά κλητευθεί από τον εισαγγελέα για τους ίδιους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στις 23.4.2013, η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια δεν ήταν μνημονιακή επιταγή έναντι των δανειστών. Οι διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων αποφασίστηκαν αυθαίρετα από τον Υπουργό Παιδείας στις 23.7.2013 και ανακοινώθηκαν στις 19.8.2013.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις αντισυνταγματικές επεμβάσεις του Υπουργού Παιδείας και την προσπάθεια ποινικοποίησης των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Δηλώνει, απερίφραστα, ότι στηρίζει τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, είτε μέσω των συλλόγων των εργαζομένων είτε μέσω αποφάσεων των Συγκλήτων. Η Ανώτατη Παιδεία του τόπου ανήκει στην κοινωνία και αυτή θα έχει τον τελευταίο λόγο"...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: