25.10.13

ΣΟΚ στην αγορά: Αναδρομικοί φόροι και με τόκο στα αφορολόγητα αποθεματικά των ανώνυμων εταιρειών...

Εντολή στις ΔΟΥ να "μαζέψουν χρήμα"
μέχρι τέλος του έτους - Ζητούν μέχρι και ...
500 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις 900 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρα

Να επιστρέψουν «εδώ και τώρα» στο δημόσιο περισσότερα και από 500.000.000 ευρώ η κάθε μία, καλεί το υπουργείο Οικονομικών περίπου 900 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Με βάση οδηγίες που έχουν λάβει οι έφοροι της χώρας, θα πρέπει να σπεύσουν για διεξοδικούς ελέγχους στις ανώνυμες εταιρίες που στη διετία 2004-2005 είχαν σχηματίσει αφορολόγητο αποθεματικό, γλιτώνοντας τότε –βάσει νόμου- μέχρι και 50% στο φόρο που θα πλήρωναν στο δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα τα επανεπενδύσουν στην επιχείρησή τους.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία όμως, το μέτρο αποδεικνύεται «μπούμερανγκ» για όσους το αξιοποίησαν, αφού εκ των υστέρων, το 2005, η Κομισιόν έκρινε ως παράνομη αυτού του είδους την έμμεση κρατική χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Εν μέσω κρίσεως πια, οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται, βάσει και διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012, να επιστρέψουν τα λεφτά αυτά στο δημόσιο και … στο διπλάσιο, μαζί με προσαυξήσεις και τόκους τραπέζης, προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα στις εντολές της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να μην κινδυνεύσει να πληρώσει και πρόστιμα!

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή του υπουργείου στις ΔΟΥ είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μέχρι και τις 31-12-2013, με απώτερο σκοπό να βεβαιωθούν αναδρομικά φόροι που ξεπερνούν και το μισό δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές θα "ξετινάξουν" τις επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας έναν «τόμο» με 63 σελίδες για να υπολογίσουν τι φόρο θα επιβάλλουν στην κάθε μία επιχείρηση. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποδώσουν μισό εκατομμύριο ευρώ και άνω.

Το τελικό ποσό εξαρτάται και από τους υπολογισμούς των ελεγκτών για το αν έγινε καλή χρήση του αποθεματικού ή όχι. Έτσι μπορεί να μειωθεί το ποσό τους προς ανάκτηση φόρου ή και να αυξηθεί με πρόστιμα...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: