22.10.13

Βουλγαρικές σπείρες πωλούν μωρά...

Βουλγαρικές σπείρες πωλούν μωρά

Τους φακέλους τριών μεγάλων υποθέσεων εμπορίας βρεφών από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα ανοίγει ξανά η ΕΛ.ΑΣ., με την ελπίδα να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση της μικρής Μαρίας.
H... έρευνα των αρχών, συμφωνα με την "Δημοκρατία" εστιάζει στη δράση τριών κυκλωμάτων με κοινή αφετηρία την πόλη Νόβα Ζαγορά της Βουλγαρίας, τα οποία εξαρθρώθηκαν στην τριετία 2009-2011 στην Ελλάδα και την γειτονική χώρα.
Τα συγκεκριμένα κυκλώματα εντόπιζαν γυναίκες (πολλές εκ των οποίων Ρομά) στη Βουλγαρία, οι οποίες διένυαν τους τελευταίους μήνες της κύησής τους, και, εκμεταλλευόμενα τη δύσκολη οικονομική τους κατράσταση, τις έπειθαν να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσουν. Στη συνέχεια τους έπαιρναν τα μωρά και τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων αντί 20.000-25.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα βρέφη τους, τα μέλη των κυκλωμάτων τα έπαιρναν με τη βία, ενώ με πλαστά έγγραφα (ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κ.λ.π) προχωρούσαν στις παράνομες υιοθεσίες. Σύμφωνα με τις αρχές, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κατέληγαν σε οικογένειες Ρομά στην Ελλάδα προκειμένου είτε να εκμεταλλεύονται και να τα εξωθούν στην επαιτεία είτε με τα πλαστά έγγραφα να κερδίζουν προνοιακά επιδόματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: