16.10.13

Αγώνας δρόμου στο Κογκρέσο...

Φωτογραφία: Reuters
Καθώς εκπνέει αύριο Πέμπτη η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας στην Γερουσία ως προς την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους, οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έχουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Μετά την ...
κατάρρευση των συνομιλιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία παίρνει τη σκυτάλη επιχειρώντας να βρει συμβιβαστική λύση και να προλάβει το χρονόμετρο.
Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσουν σήμερα ώστε να συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει πριν την Πέμπτη οπότε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι θα ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του δανεισμού της χώρας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο σήμερα (νωρίς το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους ενώ προηγήθηκε και η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Χωρίς συμφωνία, μετά το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του. Μέχρι τις 22 ή το αργότερο τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία τους να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.

Οι συνομιλίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρρευσαν και η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) ανέλαβε να βρει τον τρόπο ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους έως τις 7 Φεβρουαρίου και να χρηματοδοτηθεί η κυβέρνηση τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να έχει επιτευχθεί έως τότε συμβιβασμός για την αύξηση του ορίου δανεισμού. Ακόμη και αν η λύση που θα προτείνει η Γερουσία πάντως είναι εφαρμόσιμη, είναι άγνωστο εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι αύριο τις απαιτούμενες ψήφους από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς ώστε να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: