5.10.13

Κοινή γραμμή Κασιδιάρη - Λαγού ...



  Ολιγόλογος ο Πατέλης...
 Στη γραμμή της πολιτικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής και των ίδιων προσωπικά, στη διάψευση ως ψευδούς του φερόμενου ως παλιού καταστατικού της οργάνωσης και στην άρνηση της στρατιωτικής δομής και...
οργάνωσης του κόμματος κινήθηκαν οι απολογίες των βουλευτών του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγού.

Μάλιστα ο προφυλακισμένος βουλευτής Β’ Πειραιά τήρησε παρόμοια γραμμή με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, σχετικά με τα γεγονότα της βραδιάς της δολοφονίας του Π.Φύσσα.

Ηλίας Κασιδιάρης: «Η δίωξη εις βάρος μου είναι καθαρά πολιτική»

Στην απόρριψη του ποινικού χαρακτήρα της δίωξής του προχώρησε κατά την απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία είχε καθαρά πολιτικά κίνητρα με σκοπό να πλήξει την δημοσκοπική άνοδο του κόμματός του και την υποψηφιότητά του ως δημάρχου Αθηναίων. «Μοναδικός λόγος της δίωξής μου είναι η ραγδαία άνοδος του κόμματος και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε αναλυτικά την απολογία του Ηλία Κασιδιάρη



Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε την ύπαρξη του παλιού καταστατικού, όπου γινόταν λόγος για την αρχή του «Führerprinzip» που αποδίδεται στον Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και την στρατιωτική οργάνωση του κόμματος ή την παραστρατιωτική δράση του σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, ενώ αρνήθηκε και τον χαρακτηρισμό του ως του εκπαιδευτή της οργάνωσης.

Αναφορικά με την οργάνωση του κόμματος ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε στην δομή σε κεντρικό επίπεδο σημειώνοντας πως η Χρυσή Αυγή είναι ένας «νόμιμος πολιτικός σχηματισμός και ουδεμία σχέση έχει με στρατιωτική και παραστρατιωτική δράση».

Σε ερώτηση για τη σχέση του κόμματος της ΧΑ με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι η παράταξη έχει σχέση με τις χιτλερικές ιδέες. Απέρριψε, μάλιστα, την κατηγορία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά τη Γερμανική εισβολή του 1941 η θέση κάθε Έλληνα εθνικιστή ήταν στα οχυρά της Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των εισβολέων», ενώ στο ερώτημα για τη χρησιμοποίηση γερμανικών εθνικοσοσιαλιστικών συμβόλων σε παλαιότερες εκδηλώσεις του κόμματος απάντησε ότι «σε δημόσιες εκδηλώσεις επιτρέπεται μόνο η χρήση ελληνικών και κομματικών συμβόλων. Σε περίπτωση χρήσης μη προβλεπόμενων συμβόλων, πραγματοποιείται σύσταση στον φέροντα το σύμβολο αυτό».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Παράλληλα έδωσε απαντήσεις ακόμη και για τη «στολή» των Χρυσαυγιτών- τις μαύρες μπλούζες και τα στρατιωτικά παντελόνια αποδίδοντάς τα σε «μόδα» και όχι σε κάποια κεντρική εντολή.

Παράλληλα, ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδίκασε γενικά «κάθε πράξη βίας», λέγοντας πως είναι καταδικαστέα, αποσαφηνίζοντας πως η «η κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής δεν έχει καμία σχέση με καμία πράξη βίας». Αναφερόμενος δε στο Δημήτρη Ρουπακιά, είπε ότι τον είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση και χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρες» όσους μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη.

Γιάννης Λαγός: «Επιχειρείται η πολιτική εξόντωση της Χρυσής Αυγής»

Ως πολιτική «με σκοπό την εξόντωση της Χρυσής Αυγής», όπως υποστήριξε, χαρακτήρισε τη δίωξή του ο Γιάννης Λαγός. Ο βουλευτής Β’ Πειραιά δήλωσε άγνοια για το παλιό καταστατικό του κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρώτη φορά στη ζωή μου είδα το λεγόμενο καταστατικό, όσο και το σκαρίφημα με τίτλο Πρωτεσίλαος», υποστηρίζοντας ότι το μόνο καταστατικό που γνωρίζει είναι αυτό που έχει κατατεθεί επισήμως στον Άρειο Πάγο.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε αναλυτικά την απολογία του Γιάννη Λαγού



Απαντώντας σε ερώτηση για την τη φράση του «εγέρθητι» του Γιώργου Γερμενή την απέδωσε σε αυθόρμητη ενέργεια του στελέχους και μετέπειτα βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι «δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τη δική μας αντίληψη περί της θέσεως του Γενικού Γραμματέα». Ο Γιάννης Λαγός απέρριψε, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης, τη σύνδεση του κόμματός του με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό λέγοντας ότι «είμαστε Έλληνες εθνικιστές και ενεργούμε πάντοτε με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας».

Ο βουλευτής Πειραιά της ΧΑ διέψευσε τη χρήση ναζιστικών συμβόλων σε εκδηλώσεις του κόμματος υποστηρίζοντας ότι «εάν ποτέ εμφανιζόταν κάποιος με τέτοια σύμβολα θα του απαγορευόταν η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση του κόμματος».

Όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης, έτσι και ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε τη στρατιωτική οργάνωση των μελών και στελεχών του κόμματός του, αλλά και την ύπαρξη εντολή για ομοιόμορφη εμφάνιση.

Στον Γιάννη Λαγό έγιναν επιπρόσθετα ερωτήσεις για τα γεγονότα της νύχτας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Γιώργο Πατέλη. Σύμφωνα με την απολογία του βουλευτή Πειραιά, οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Πατέλη το επίμαχο βράδυ αφορούσαν την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και τη διανομή τροφίμων στη Νίκαια. Αντίστοιχα, για όσες τηλεφωνικές συνομιλίες έγιναν μετά τη δολοφονία του Φύσσα, ανάμεσα σε Λαγό και Πατέλη, ο βουλευτής Πειραιά υποστήριξε, κατά την απολογία του, ότι είχαν σαν σκοπό την επίπληξη του πυρηνάρχη καθώς ο Γιάννης Λαγός θεωρούσε ότι δεν τον είχε ενημερώσει επακριβώς για το φόνο.

Γιώργος Πατέλης: «Αρνούμαι την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία»

Ολιγόλογος εμφανίστηκε ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης, καθώς η απολογία του εκτάθηκε σε μόλις μιάμιση σελίδα. Σε ερώτηση για τα περιστατικά του βραδιού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε ότι του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Ρουπακιάς γύρω στα 15 – 20 λεπτά μετά το περιστατικό και έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει αμέσως τον περιφερειάρχη του που ήταν ο Λαγός. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι κάλεσε κάποιον άλλον για να ενημερώσει για το περιστατικό, απλά εξήγησε τι είχε συμβεί σε όποιον τύγχανε να τον καλούσε.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε αναλυτικά την απολογία του Γιώργου Πατέλη



Όσον αφορά τα μηνύματα που εστάλησαν από το κινητό του πριν τη δολοφονία Φύσσα κατέθεσε ότι είχαν σαν σκοπό την ενημέρωση για την επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού στα γραφεία της ΧΑ την Πέμπτη.

Τέλος, παρείχε πλήρη κάλυψη στον γ.γ. της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο τονίζοντας ότι δεν τον ενημέρωσε για το περιστατικό, παρά μόνο τον Γιάννη Λαγό και ότι οι 14 κλήσεις που καταγράφηκαν προς το σπίτι του μετά το φόνο έγιναν από τον ίδιο, από αριθμό που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, «την επόμενη ημέρα». Αποσαφήνισε δε πως ο «αρχηγός [...] δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνο το πρωί».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: