2.10.13

Τσίπρας: Για μας η Χ.Α. είναι μια εγκληματική οργάνωση...

Την ανησυχία του για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την ανάγκη να...
διορθωθούν οι αστοχίες των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και συνοχής.

Καταγγέλλοντας την αποτυχία του μνημονίου στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι διττοί. Από τη μία πλευρά, η ανθρωπιστική κρίση με την ανεργία να ξεπερνά το 27% και το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και από την άλλη, η αίσθηση αδικίας και οργής. Την ίδια στιγμή «στην Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος επώασης και ανάπτυξης του φασισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκλησης ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μερική διαγραφή του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση με προοπτική να ξαναβγεί στις αγορές» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη. «Η προσπάθεια να εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα, είναι μία ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη που έχουμε να δώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μία εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική τη σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της ανάπτυξης του φασισμού είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα των ακραία φιλελεύθερων και βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EEA) προτίθεται να προτείνει τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής της Ομάδας, Γκαμπριέλε Τζίμερ, απάντησε ότι για την ίδια προσωπικά θα ήταν μία «εξαιρετική επιλογή». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αρμόδιο όργανο για αυτή την απόφαση είναι το συνέδριο της EEA που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη. Ο κ. Τσίπρας, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν αποτέλεσε μέρος της ατζέντας των επαφών του στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας με έμφαση ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά είναι να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις επόμενες ευρωεκλογές.

Σχολιάζοντας την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του είναι προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο η ελληνική Προεδρία να διεξαχθεί υπό μία αριστερή κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν εκλογές».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα και τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ. Με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν δεν κατέστη δυνατό να συναντηθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, τόσο δικών του, όσο και του επιτρόπου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: