19.10.13

Εκτός πολιτικής για δύο χρόνια ο Σίλβιο ...



Δικαστήριο του Μιλάνου αποφάνθηκε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαγορεύεται να κατέχει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια ύστερα από...
την καταδίκη του για φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι γερουσιαστής, η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και η αποπομπή του από τη Γερουσία θα εξαρτηθεί από διαφορετική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στην Άνω Βουλή τον επόμενο μήνα.

Η σημερινή απόφαση αντανακλά το αίτημα του εισαγγελέα για επιβολή διετούς απαγόρευσης. Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν ζητήσει ένα χρόνο απαγόρευσης, τη μικρότερη δυνατή ποινή που προβλέπει ο νόμος (η ανώτατη είναι τα τρία χρόνια).

Την 1η Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου το οποίο είχε καταδικάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset – από την ποινή αυτή έχουν ήδη παραγραφεί τα τρία έτη φυλάκισης.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Μπερλουσκόνι καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκισης. Αν η Γερουσία τον αποπέμψει, θα εκτίσει την ποινή είτε σε κατ' οίκον περιορισμό είτε θα προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία.

Με την απόφαση της 1ης Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση αλλά διέταξε την περαιτέρω δικαστική αναθεώρηση της απαγόρευσης από τα δημόσια αξιώματα που του είχε επιβληθεί για το ίδιο αδίκημα.

Η ψηφοφορία στην Άνω Βουλή τον ερχόμενο μήνα ουσιαστικά θα παρακάμψει την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου καθώς θα βασίζεται σε ξεχωριστό νόμο, ο οποίος - σε περίπτωση που αποπεμφθεί από τη Γερουσία - θα απαγορεύει στον Μπερλουσκόνι να κατέχει δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: