21.10.13

Νέα πενθήμερη απεργία από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ...

Με προβλήματα συνεχίζεται η απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ πανεπιστημίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, καθώς η Ομοσπονδία του κλάδου αποφάσισε...
νέα πενθήμερη απεργία σήμερα Δευτέρα και μέχρι τις 25 του μήνα (την έβδομη κατά σειρά), ενώ σύλλογοι εργαζομένων αλλά και Ενώσεις πληροφορικής κατήγγειλαν το υπουργείο Παιδείας στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αναφέροντας ότι η ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για το θέμα δεν είναι ασφαλής.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας απαντούσαν σχετικά σήμερα προς τους καλούμενους να απογραφούν διοικητικούς υπαλλήλους που δεν είχαν πρόσβαση στα ακριβά στοιχεία του φακέλου τους, ότι στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος δεν είναι βέβαιος για την βαθμολογία υπηρεσιακής του αξιολόγησης, τον αριθμό ετών της διοικητικής του εμπειρίας ή άλλα σχετικά στοιχεία, «στην υπεύθυνη δήλωση που θα προσκομισθεί, παρακαλείται να γράψει πως για τα πεδία αυτά, διατηρεί επιφυλάξεις».

Αυτό γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι που θέλουν να απογραφούν δεν έχουν πρόσβαση στον φάκελο τους λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου εξαιτίας των οποίων παραμένουν κλειστές οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων. Πάντως, τα στοιχεία που οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων πρέπει να καταγράψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου , αποτελούν δήλωση του νόμου Ν.1599/1986.

Από την άλλη πλευρά, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προσέφυγαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ζητώντας κάθε νόμιμη άμεση ενέργεια της Αρχής. Όπως αναφέρουν η χρήση της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα «δεν είναι ασφαλής καθώς τα δεδομένα δεν κρυπτογραφούνται (χρήση πρωτοκόλλου TLS). Η μη χρήση ασφαλούς σύνδεσης συνεπάγεται ότι η ιστοσελίδα και το περιεχόμενο της δεν είναι υπογεγραμμένο. Υπάρχει η δυνατότητα τρίτος να υποκλέψει την επικοινωνία του υπαλλήλου με τη σελίδα απογραφής (Eavesdropping) καθώς επίσης και να παρουσιάσει εικονικό αντίγραφο της σελίδας χωρίς τη γνώση του υπαλλήλου (man-in-the-middle)».

Ακόμη το ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «η σελίδα δεν περιέχει δήλωση του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων που να αναφέρει αναλυτικά το σκοπό της επεξεργασίας, πού θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και από ποιόν. Τα στοιχεία αρχικής εισόδου δεν μπορούν να θεωρηθούν αυστηρά προσωπικά (δεν γίνεται χρήση μυστικού κλειδιού ή one-time-password) αλλά είναι διαθέσιμα σε ένα μεγάλο πλήθος υπαλλήλων που πραγματοποιούν επεξεργασία των δεδομένων του υπαλλήλου για διάφορους λόγους (διοικητικούς, μισθοδοσίας κτλ). Κατά συνέπεια δεν μπορεί η ηλεκτρονική απογραφή σε αυτή την πλατφόρμα να έχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο». Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα έγινε και από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος.

Στο μεταξύ την Τρίτη, ημέρα λήξης της σχετικής προθεσμίας που έθεσε το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται και η ψήφιση από την Βουλή η διάταξη που δίνει την δυνατότητα να τεθούν σε αργία εαν δεν απογραφούν...
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: