16.10.13

Ταχύτεροι και περισσότεροι φοροέλεγχοι για την εξασφάλιση εσόδων...

Φορο-κυνηγητό προς όλες τις κατευθύνσεις έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να δοθεί με αυτόν τον τρόπο μία απάντηση στην τρόικα ότι δεν...
κινδυνεύει η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, στο τέλος του έτους παραγράφονται αν δεν αλλάξει η νομοθεσία χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχω δώσει εντολή για «ταχύτερους και περισσότερους φορολογικούς ελέγχους κυρίως στις ύποπτες υποθέσεις».

Με έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Βουλή και αφορά τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η κυβέρνηση θέτει σε πλήρη εφαρμογή και έχει δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν με παραγραφή υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν επιβαρυντικά φορολογικά στοιχεία ή εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου (risk analysis).

Επίσης οι έλεγχοι επικεντρώνονται και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση απλώς θα αυξηθεί η λίστα με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

Με το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνεται ότι «σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της επικράτειας έχουν ήδη ανατεθεί και διενεργούνται έλεγχοι σε σημαντικό αριθμό παραγραφόμενων υποθέσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν υποχρεωτικά».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρατάθηκε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Κατά συνέπεια έχουν μείνει λίγοι μόνο μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν τα πρόστιμα...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: