11.10.13

Δραματικά στοιχεία για τη φτώχεια στην Ισπανία...



Δραματικά στοιχεία για τη φτώχεια στην ισπανική κοινωνία καταγράφει έκθεση της καθολικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Caritas.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε...
συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 (από το 3,5% στο 6,4%) και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Caritas προειδοποιεί μάλιστα πως συχνά η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από την οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.
Παράλληλα, επισημαίνει πως εκτός από την αύξηση της φτώχειας βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, κάτι που η Caritas χαρακτηρίζει ως το βαθύτερο χάσμα στην Ευρώπη.
Πάντως, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402.000 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: