19.10.13

Κυβέρνηση όμηρος των υπογραφών της...



«Η κυβέρνηση είναι όμηρος των Μνημονίων και των ευρωπαϊκών συνθηκών που έχει υπογράψει» αναφέρουν πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και προσθέτουν πως «οι δανειστές έχουν...
διαμηνύσει ήδη στην κυβέρνηση ότι πρέπει να υλοποιήσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ Ελλάδας και τρόικας».
Το συγκεκριμένο μήνυμα αποτελεί την ανεπίσημη, προς το παρόν, απάντηση της τρόικας στην «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει το μέγαρο Μαξίμου, στα νέα μέτρα, φέρνοντας μάλιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και την απειλή των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το μήνυμα μετέφερε και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Εστω και αν ο κ. Βίζερ ήρθε στην Ελλάδα προσπαθώντας να στήσει γέφυρες συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, εμφανίστηκε απόλυτος στο γεγονός ότι οποιαδήποτε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται υπό την αίρεση της τρόικας.

Οπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η απαίτηση των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων οφείλεται στις ακροβασίες που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή. Οι τεχνοκράτες της τρόικας εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί σε αμφισβητούμενες παραδοχές και υποθέσεις, καθώς έχουν υποεκτιμηθεί οι δαπάνες και έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα, κατά το δοκούν.

Τις επισημάνσεις αυτές η τρόικα τις έχει κάνει ήδη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά το πρώτο μέρος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, έχει εκφράσει τη διαφωνία της σχετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, εκτιμώντας ότι ο προϋπολογισμός στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσει ισοσκελισμένος.

Ηδη μέσω των εκθέσεων μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης, η τρόικα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,4 δισ. ευρώ και την ύπαρξη ελλείμματος το 2014. Στις προτάσεις που έχουν γίνει για να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα, αλλά απροσδιόριστες δράσεις ή αλλιώς έξοδο στις αγορές. Δεδομένου όμως ότι η τρόικα εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές δεν είναι εφικτή για την ελληνική οικονομία, στρέφεται στη λήψη νέων μέτρων που θα καλύψουν το κενό.

Το ελληνικό success story, που βασίστηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, φαίνεται να αποδομείται από την τρόικα, εξαιτίας της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, μετά την υπογραφή των Μνημονίων αλλά και του Συμφώνου Euro Plus. Πλέον, τον έλεγχο και την έγκριση των προϋπολογισμών έχουν η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από τους πιστωτές μας, δεν μπορεί να κατατεθεί και προς ψήφιση.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι όμηρος αυτών των υπογραφών που έχει βάλει η Ελλάδα και για αυτό επιζητεί πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο των τεχνοκρατών που δεν καταλαβαίνουν από πολιτικές πιέσεις.

Το μέγαρο Μαξίμου εναποθέτει πλέον όλες του τις ελπίδες για την αποφυγή των νέων μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

Εκεί ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εκθέσει στους ομολόγους του τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι τα επιχειρήματά του θα γίνουν κατανοητά από τους πολιτικούς και θα πιέσουν αυτοί για λογαριασμό της Ελλάδας τους τεχνοκράτες να αλλάξουν γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: