9.10.13

Κίνδυνος για ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα στην ελληνική αγορά...

Πώς η τρόικα επιχειρεί να "δηλητηριάσει"
τις ελληνικές καλλιέργειες: Οι πιέσεις για απελευθέρωση της αγοράς γεωργικών φαρμάκων, η εισροή φυτοφαρμάκων σε τσουβάλια και ο κίνδυνος να γίνουμε... Αφρική


Σήμα κινδύνου σχετικά με τη...
ρύθμιση της αγοράς φυτοφαρμάκων εκπέμπουν οι επιστήμονες, την ώρα που είναι σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα,η οποία απειλεί, σύμφωνα με τους γεωπόνους, με διάλυση τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γεωργικών προϊόντων και φαρμάκων, ενώ θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, θέμα για το οποίο έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμη, μάστιγα για τις καλλιέργειες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει να αποτελεί η ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων φυτοφάρμακων από βαλκανικές χώρες.

"Η τρόικα θέλει να πωλούνται από εμπορικές αλυσίδες όλα τα προϊόντα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, ακόμη και τα γεωργικά φάρμακα. Εάν τελικώς περάσουν οι απαιτήσεις της, το αποτέλεσμα θα είναι να γυρίσουμε στη δεκαετία του '50 και η αγορά να γίνει ζούγκλα. Ο πρωτογενής τομέας θα διαλυθεί και θα γίνουμε αφρικανική χώρα", τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας – Θράκης, Γρηγόρης Νικολαΐδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα επίπονη διαπραγμάτευση, που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές καλοκαιριού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Χαρακτηριστική της προσπάθειας για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ απόφασης (η οποία ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση), που προβλέπει ότι θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει πιστοποίηση για εμπορία φυτοφάρμακων, εφόσον έχει παρακολουθήσει σεμινάρια έξι μόλις ωρών, χωρίς να απαιτείται να είναι κάτοχος σχετικού πτυχίου. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα τα φυτοφάρμακα πωλούνται είτε απευθείας από πιστοποιημένους γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπονίας είτε από εμπόρους, εφόσον αυτοί απασχολούν τουλάχιστον έναν γεωπόνο, με σχέση πλήρους απασχόλησης.

"Θέλουν να διώξουν τους επιστήμονες από τον πρωτογενή τομέα για να βάλουν τους εμπόρους. Λόγω πιέσεων από τις εταιρείες φυτοφαρμάκων, προσπαθεί να επιβληθεί ένα καθεστώς τριτοκοσμικής χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων", σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης.
Μάστιγα στη Βόρεια Ελλάδα η παράνομη εισαγωγή φυτοφαρμάκων

Η έλλειψη συνταγογράφησης έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική εισροή στη χώρα μας, κυρίως από την Τουρκία, παράνομων φυτοφαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας, που δηλητηριάζουν τις καλλιέργειες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, εν μέσω κρίσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες παραγωγή προτιμούν τα εν λόγω φάρμακα, καθώς είναι φθηνότερα κατά 30-50% από τα νόμιμα και πιστοποιημένα.

"Έρχονται από την Τουρκία, την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία, σε βαρέλια και τσουβάλια φυτοφάρμακα που παρασκευάζονται στην Κίνα. Πρόκειται για δηλητήρια, που είναι επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών, μολύνουν τις καλλιέργειες, υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων και δυσφημίζουν τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτά τα φάρμακα έχουν μέσα ουσίες όπως βαρέα μέταλλα, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, μέχρι και μεταλλάξεις DNA. Είναι ένας φαύλος κύκλος, που μας ζημιώνει όλους", υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Οι καλλιέργειες που πλήττονται κυρίως από τα εν λόγω φυτοφάρμακα είναι ο βαμβακοκαλλιέργειες, φυτείες ρυζίου κυρίως στην Χαλάστρα, σιτηρά, μήλα κ.α.

Προς απόρριψη η πρόταση Χαρακόπουλου για ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων

Αρνητικοί φαίνεται να είναι τόσο η τρόικα όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην πρόταση που έχει καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων.

Ο κ. Χαρακόπουλος έχει δεσμευθεί πως σε νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο το επόμενο διάστημα προς ψήφιση, θα υπάρχει διάταξη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων που στόχο έχει τη ρύθμιση της διακίνησης των γεωργικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Στην πρότασή του υπάρχει πρόβλεψη να μην μπορεί να συνταγογραφεί όποιος πουλάει φάρμακα, κάτι που βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους γεωπόνους και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

"Από όσα γνωρίζουμε, η πρόταση Χαρακόπουλου δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή. Η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν έχει καθιερωθεί η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Οι εταιρείες δεν το θέλουν και με πιέσεις που ασκούν στην πολιτική ηγεσία ακυρώνουν όποια προσπάθεια γίνεται προς θετική κατεύθυνση", αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

"Στη Γαλλία υπάρχουν 5.000 γεωπόνοι – συνταγογράφοι, και στη Μεγάλη Βρετανία 6.000, ενώ παρόμοιο πλαίσιο διέπει και τη Γερμανία και τη Γαλλία. Προφανώς αυτές οι χώρες είναι πιο πολιτισμένες από την Ελλάδα", συμπληρώνει...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: