14.10.13

Άγριο πογκρόμ κατά μεταναστών στη Μόσχα...

Εφόδους σε μαγαζιά μεταναστών ή σε μαγαζιά που απασχολούν ξένους υπαλλήλους εξαπέλυσαν εθνικιστές μετά από διαμαρτυρία σε προάστιο της Μόσχας για δολοφονία νεαρού που αποδίδεται σε μετανάστη. Εκτεταμένες ήταν και οι συγκρούσεις με...
την αστυνομία η οποία προχώρησε σε περίπου 380 προσαγωγές, αλλά παρά την ισχυρή της κινητοποίηση δυσκολεύτηκε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο στο προάστιο Μπιριουλιόβο. Περισσότεροι από 1.200 μετανάστες συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές σε εφόδους τις οποίες πραγματοποίησαν μετά τις συγκρούσεις.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη ένταση με στόχο μετανάστες στη Μόσχα τα τελευταία τρία χρόνια. Πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν νεαροί που πρόσκεινται στην ακραία εθνικιστική ρωσική δεξιά, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα όπως «Λευκή Δύναμη».

Αφορμή των επεισοδίων ήταν το μαχαίρωμα 25χρονου Ρώσου στο Μπιριουλιόβο την ώρα που περπατούσε στο δρόμο με την κοπέλα του. Η δολοφονία αποδόθηκε σε νεαρό με καταγωγή από τον Καύκασο.

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία. Πολυπληθής ομάδα που αποσπάστηκε από αυτή ξεκίνησε να σπάει βιτρίνες και να πυρπολεί μαγαζιά που απασχολούν ή ανήκουν σε ξένους.
Φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, ομάδα από αυτούς εισέβαλε σε αποθήκη και απάντησε πετώντας μπουκάλια στην αστυνομία όταν έφτασε. Η ανταπάντηση της αστυνομίας με γκλομπ έθεσε εκτός ελέγχου την κατάσταση.


Εικόνες από τα θερμότερα σημεία της έντασης δείχνουν σπασμένα μαγαζιά, αναποδογυρισμένα αμάξια και σπασμένους πάγκους φρούτων και λαχανικών -από αποθήκη σε λαχαναγορά που απασχολεί μετανάστες από τον Καύκασο και την κεντρική Ασία.

Για τα επεισόδια έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. Ο δήμαρχος Μόσχας, ο «εκλεκτός» του Πούτιν Σεργκέι Σομπιάνιν ζήτησε αφ' ενός ενδελεχή έρευνα για τη δολοφονία του 25χρονου αλλά και καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους για τις ταραχές της Κυριακής.

«Από τη μία, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή των Μοσχοβιτών που βλέπουν να σκοτώνονται άνθρωποι στους δρόμους και τους αστυνομικούς να μην κάνουν τίποτε, πράγμα όμως που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτό το πογκρόμ» υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μιχαήλ Φεντότοφ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: