30.10.13

Οι επικίνδυνες ανοησίες του κ. Πάγκαλου...




enet.gr
Ξεπέρασε χτες κάθε όριο ιλαρότητας ο Θόδωρος Πάγκαλος. Με το γνωστό ύφος τού ειδήμονα και με λεξιλόγιο καφενείου, ο άλλοτε ισχυρός πολιτικός θυμήθηκε δημοσίως ότι...
ως υπουργός Εξωτερικών, ελάμβανε από την ΕΥΠ αναφορές με υποκλαπείσες συνομιλίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και στην Αγκυρα! Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι έχουν περάσει 20 χρόνια κι επομένως όλα έχουν παραγραφεί, ενώ έσπευσε να συγχαρεί την ΕΥΠ για το κατόρθωμά της, μιλώντας ειρωνικά για «ένδοξη σελίδα»!
Ναι, την εποχή που έντρομη η κυβέρνηση Σημίτη παρακαλούσε να βρεθεί λύση στο θέμα Οτσαλάν, ο «μεγάλος τραγουδιστής», όπως ήταν η κωδική ονομασία τού τότε υπουργού Εξωτερικών, έδινε εντολές στην πρεσβεία μας στην Κένυα για πάση θυσία απεμπλοκή από την υπόθεση. Η οποία κι έγινε με την παράδοση-απαγωγή του Οτσαλάν από τους πράκτορες της ΜΙΤ!

Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι εάν ο κ. Πάγκαλος έδινε τις εντολές αφού έπινε τον καφέ του και έτρωγε το κουλούρι του, διαβάζοντας τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ξένων πρέσβεων από την ΕΥΠ. Φανταζόμαστε, όμως, ότι τουλάχιστον το διασκέδαζε, όπως προκύπτει από την άνεση και τη σκωπτικότητα με την οποία τα περιγράφει, σαν να είναι κάτι που συνέβαινε συχνά. Τέτοια σοβαρότητα ανδρός!

Ο κ. Πάγκαλος συμπεριφέρεται για άλλη μια φορά σαν τυχαίος περαστικός, σαν κάποιος τρίτος, που είδε φως και ανέβηκε στο γραφεία της εξουσίας. Αλλά αυτή είναι μόνιμη νοοτροπία του. Επιχειρεί να αποποιηθεί (ματαίως) κάθε δική του κυβερνητική και πολιτική ευθύνη. Και φροντίζει να γελοιοποιεί καθετί σοβαρό. Οχι επίτηδες. Κρίνει εξ ιδίων.

Ακόμη και τώρα που βρέθηκε εκτός πολιτικής, παριστάνει τον τιμητή των άλλων. Εκείνος που φέρει μαζί με το πολιτικό σύστημα, το οποίο υπηρέτησε πιστά, το κύριο βάρος για τις αρνητικές εξελίξεις και τα μαρτύρια του ελληνικού λαού, προσπαθεί να εμφανίσει εαυτόν ως περίπου θύμα της κατάστασης που δημιούργησε! Δεν κυβέρνησε, δεν αποφάσισε, δεν υπέγραψε. Αλλά, κυρίως, δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Από εκεί αντλεί το θράσος του.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, μιλά για σοβαρά και ευαίσθητα θέματα με μια πρωτοφανή ελαφρότητα. Αυτήν έχει. Αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις όσων λέει. Και φυσικά, με όσα είπε χτες, έδωσε «συγχωροχάρτι» στις υποκλοπές των Αμερικανών φίλων του.

Στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών όλα είναι πιθανά. Δικαίως η αντιπολίτευση ζητά ενδελεχή έρευνα και ο κ. Πάγκαλος θα έκανε καλό στη χώρα του αν, αντί να βγάζει δεκάρικους λόγους προς τέρψιν ανόητων αυτιών, ήξερε πότε να βγάζει το σκασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: