14.10.13

Η "Ελευθεροτυπία" αποχαιρετά τον Φίλιππο Συρίγο



Ο Φίλιππος Συρίγος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, 12 Οκτωβρίου 2013, στα 65 του χρόνια. Εδώ και καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο. Οι περισσότεροι θα τον θυμόμαστε, όμως, για τις υπόλοιπες μάχες που έδωσε στη ζωή του. Αυτές που...
τον κατέστησαν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας.
Το όνομά του συνδέθηκε με τη χρυσή περίοδο του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό που θα ανακαλεί το ευρύ κοινό είναι η φωνή του, η οποία σφράγισε τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 -σηματοδοτώντας την έναρξη αυτής της χρυσής περιόδου- καθώς και εκατοντάδες άλλες μεταδόσεις που ακολούθησαν.
Η δουλειά του, όμως, υπήρξε καθοριστική κυρίως για την ουσία της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο ίδιος πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια σε μια σειρά αποκαλύψεων για σκάνδαλα που αφορούσαν την αθλητική βιομηχανία, το ντόπινγκ, το παρασκήνιο πίσω από την ανάληψη και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, και τις σκοτεινές διασυνδέσεις μεταξύ του επαγγελματικού αθλητισμού, της Πολιτείας και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Η μαχητική του πένα συνέβαλε καταλυτικά στη σύνδεση του ονόματος της Ελευθεροτυπίας με αυτού του είδους την ερευνητική δημοσιογραφία και στον καθορισμό της αντίστοιχης ταυτότητας του αθλητικού τμήματος της “Ε”, του οποίου υπήρξε προϊστάμενος επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Παράκληση της οικογένειάς του Φίλιππου Συρίγου- προφανώς και του ιδίου- ήταν να μην γραφτεί τίποτα για τον θάνατό του, παρά μόνο μετά την κηδεία του. Οι συνάδελφοί του στην Ελευθεροτυπία και στο enet.gr, δεν θα μπορούσαμε παρά να σεβαστούμε αυτή την επιθυμία.
Στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους, που τον αποχαιρέτησαν το πρωί της Δευτέρας από το νεκροταφείο της Αναστάσεως στο Κερατσίνι, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: