26.10.13

Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των παρακολουθήσεων των ΗΠΑ...

Φρένο στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση του ιδιωτικού βίου επιχειρούν να βάλουν η Γερμανία και η Βραζιλία, οι οποίες ετοιμάζουν σχέδιο απόφασης για...
ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Δυτικός διπλωμάτης προέβλεψε ότι το προωθούμενο σχέδιο απόφασης «θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA)».

Οι αντιδράσεις κατά της αμερικανικής κατασκοπείας κλιμακώθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για την πρόσβαση της NSA στα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γαλλία, αλλά και για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, σε αντίθεση με εκείνες που λαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ απαίτησε την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσινγκτον να συναινέσει στη σύναψη συμφωνίας «μη κατασκοπείας» με το Βερολίνο και το Παρίσι ως τα τέλη του 2013. Τόνισε ότι θέλει να δει πράξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και όχι να ακούσει απλώς διαβεβαιώσεις ή συγγνώμες.

Το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει τους επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκφωνώντας την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, με την κατασκοπεία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούσαν – μεταξύ άλλων – τον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Ντ. Ρούσεφ ακύρωσε επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Βραζιλία...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: