23.10.13

Πρώτα ο Κολοκοτρώνης, μετά ο Σαμαράς…

«Είναι θλιβερό ότι άνθρωποι που κατέχουν δημόσια αξιώματα, για να γίνουν αρεστοί σ’ αυτόν που τους διόρισε, καταφεύγουν σε τόσο χοντροκομμένα ψέματα»…

«Ο Σαμαράς κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την Επανάσταση του 1821. Έχει...
επιτύχει πράγματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν διανοήθηκαν με 44%».

Με αυτές τις 30 λέξεις ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος κατάφερε να εκστομίσει από το ραδιόφωνο (Βήμα FM) μια μεγάλη μπούρδα. Αν κάποιοι δεν την εκλάβουν ως μπούρδα, μπορεί να την εκλάβουν ως μια εξόχως αλαζονική πρόκληση απέναντι στους συνεταίρους του κ. Σαμαρά, χωρίς τους οποίους ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ήταν στα αζήτητα.

Να δούμε αν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ θα θυμίσουν στον αμνήμονα και ανιστόρητο κ. Μπαλτάκο ορισμένα δεδομένα και αυτονόητα.

Πρώτον, ο κ. Σαμαράς δεν στηρίζεται στο 29%. Αυτό είναι το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (για την ακρίβεια 29,66%). Στηρίζεται (ακόμα) στο 12,28% του ΠΑΣΟΚ. Και μέχρι πρότινος στηριζόταν και στο 6,25% της ΔΗΜΑΡ. Σύνολο πολύ παραπάνω από το 44% «άλλων πρωθυπουργών».

Δεύτερον, ό,τι πέτυχε ο κ. Σαμαράς στηρίχτηκε σε όσα είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Παπανδρέου και Παπαδήμου), που έκαναν πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα: μειώσεις μισθών και συντάξεων, καταιγίδα φόρων κα.

Τρίτον, ο κ. Σαμαράς «πετυχαίνει» διότι έβαλαν πλάτη και άλλοι (ο κ. Βενιζέλος και, στην πρώτη φάση, ο κ. Κουβέλης), οι οποίοι φέρθηκαν πολύ πιο υπεύθυνα από τον ίδιο. Προφανώς, ο κ. Μπαλτάκος «ξεχνάει» με πόση ανευθυνότητα συμπεριφερόταν το αφεντικό του όταν ήταν στην αντιπολίτευση, παριστάνοντας τον αντιμνημονιακό, για να κάνει στη συνέχεια τη μεγάλη κωλοτούμπα.

Τέταρτον, αν η σημερινή κρίση είναι, κατά τον κ. Μπαλτάκο, «η πιο δύσκολη από το 1821», οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Τι να πουν οι πρωθυπουργοί που ανέλαβαν να ορθοποδήσουν τη διαλυμένη χώρα έπειτα από πολέμους, εμφυλίους και καταστροφές (1897, 1922, 1945 και 1949);

Είναι θλιβερό ότι άνθρωποι που κατέχουν δημόσια αξιώματα, για να γίνουν αρεστοί σ’ αυτόν που τους διόρισε, καταφεύγουν σε τόσο χοντροκομμένα ψέματα και σε πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Πόσο γελοίο είναι εντέλει να κατατάσσεις τον Σαμαρά αμέσως μετά τον Κολοκοτρώνη στην ιστορική ιεραρχία, μόνο και μόνο επειδή υπέγραψε ό,τι του έδωσαν οι δανειστές; Δεν αντιλαμβάνονται, άραγε, το μέγεθος της γελοιότητας;

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: