21.10.13

Πρώτος ξανά ο Γιούνκερ αλλά με απώλειες...

Πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών του Λουξεμβούργου παρέμεινε το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και έχασε ...
3 έδρες, καθώς το ποσοστό του υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με την αναμέτρηση του 2009. Όφελος αποκόμισε το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα που αύξησε την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο κατά τέσσερις έδρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό κόμμα εξασφαλίζει 33,7% των ψήφων -έναντι 38% που είχε λάβει το 2009- και 23 έδρες σε σύνολο 60 εδρών.Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,2% και 13 έδρες ενώ και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι μετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν 13 έδρες με ποσοστό 20,2%.Τέλος οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 6 έδρες, έχοντας χάσει μία ποσοστιαία μονάδα.

Παρά τις απώλειες ο Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 18 χρόνια, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είπε πάντως ότι είναι ακόμη νωρίς για να ξεκινήσουν συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι- πριν από τις εκλογές- είχαν εκφράσει τη βούληση να σχηματίσουν έναν τριμερή συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, αποκλείοντας το CSV.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: