20.10.13

Άγιος Παντελεήμονας: Ο πολιτισμός έσπασε το φόβο..



«Σήμερα έσπασε ο φόβος, σήμερα ξαναβγαίνουμε στη γειτονιά μας», άκουγες από τα χείλη των κατοίκων, των γονιών που έφεραν τα παιδιά τους για να χαρούν την παιδική παράσταση «Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη», από το Θέατρο του Νέου Κόσμου., στην πολύπαθη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
Μια παράσταση, υπό το βλέμμα... ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ανοιχτή, για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, μια προσπάθεια να ανοίξει άμεσα και πάλι η παιδική χαρά, και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση οι κάτοικοι σε ένα δημόσιο χώρο, ο οποίος ήταν υπό τον έλεγχο χρυσαυγιτών και ακροδεξιών «αγανακτισμένων» κατοίκων. 
 
Πάνω από πεντακόσιοι κάτοικοι, γονείς  με τα παιδιά τους, κάθε ηλικίας και καταγωγής, από την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και του 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, κατέκλυσαν την πλατεία, σ’ έναν Άγιο Παντελεήμονα που αλλάζει. Και τα παιδικά χαμόγελα φώτισαν περισσότερο την ηλιόλουστη μέρα. Και ο πολιτισμός νίκησε το ναζιστικό σκοτάδι. Και το χειροκρότημα έσπασε τις παράταιρες ιαχές λίγων φανατισμένων.  Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"  
Τα κάγκελα της παιδικής χαράς στον Άγιο Παντελεήμονα, που παραμένει κλειστή τέσσερα χρόνια.Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Τα κάγκελα της παιδικής χαράς στον Άγιο Παντελεήμονα, που παραμένει κλειστή τέσσερα χρόνια.Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"
«Ο φασισμός κι ο ρατσισμός φεύγουν με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Να είστε περήφανοι για τους γονείς σας που δεν φοβήθηκαν και σας έφεραν εδώ σήμερα», είπε στο τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.  
 
Η παράσταση δόθηκε στα πλαίσια των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών δράσεων του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά:  «απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, και στα παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία πριν παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Ας γεμίσει η πλατεία με παιδιά και γονείς που θα δουν την παράσταση, κι ας είναι αυτό ένα βήμα για να ανοίξει σύντομα η παιδική χαρά και να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στη γειτονιά».
 
Από χαμόγελα τίποτε άλλο σήμερα, παρά το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα, περίπου 30 ακροδεξιών, με επικεφαλή τον γνωστό χρυσαυγίτη τραμπούκο Σπύρο Γιαννάτο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση και να εμποδίσουν την παράσταση να γίνει, με συνεχείς προκλήσεις, ύβρεις και γιουχαΐσματα. Η απάντηση που πήραν ήταν τα παρατεταμένα χειροκροτήματα από μικρούς και μεγάλους. Το χειροκρότημα έσβησε το δηλητήριο και η μαζικότητα κατέστρεψε τα φέιγ βολάν μίσους που πέταξαν, με απειλές για «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»
 
Φαίνεται πως η γειτονιά αλλάζει, είναι πιο ήρεμη,  μετά τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών και την ανακοίνωση του δημάρχου της Αθήνας πως ξεκινά σύντομα η ανάπλαση της  περιοχής και η λειτουργία της παιδικής χαράς, αλλά και χάρη στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των κατοίκων ενάντια στο φασισμό και την υποβάθμιση. Μια πρωτοβουλία σαν τη σημερινή, η οποία πραγματοποιήθηκε  με τη στήριξη του Ρ/Σ 105,5 στο Κόκκινο,  της δημοτικής παράταξης δήμου Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη και της Κίνησης  Κατοίκων  6ης  δημοτικής  κοινότητας. 
 
Κι αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν, οι κάτοικοι θα είναι εκεί κάθε μέρα, μας διαβεβαιώνουν. Για το επόμενο Σάββατο 26 Οκτωβρίου υπάρχει κάλεσμα για αντιφασιστική διαδήλωση στις 12.00, στην πλατεία Βικτωρίας.
 
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"

enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: