20.10.13

Αποκάλυψη σοκ, για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ...




«Φοβούνται ότι αυτό το αυτοδιαχειριστικό πείραμα της ΕΡΤ θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες χώρες του νότου της Ευρώπης, τις λεγόμενες χώρες των pigs».
Και αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάζουν...
αστυνομική επέμβαση, είπε ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Η Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση που θέλουμε» που συνδιοργάνωσαν εχθες το πρωί  στο ΜΛΤ της Πάτρας οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ και η Συνέλευση Αλληλέγγυων, προκειμένου να αναδείξουν και να διερευνήσουν το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης.
Κατατέθησαν συγκλονιστικές μαρτυρίες -ιδίως από τον Γιώργο Γιουκάκη, αντιπρόεδρο ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπο των εργαζομένων ΕΡΤ- για την black list, στην οποία είχαν κατατάξει πολιτικά κόμματα και μη αρεστούς οι ανεγκέφαλοι της κυβέρνησης.
H εκδήλωση μεταδωθηκε στον αέρα ζωντανή από τις δεκαεννέα τοπικές ΕΡΑ, ενώ πλάνα βιντεοσκοπήθηκαν για προβολή τους από την ΕΡΤ.
Πάτρα: Αποκάλυψη σοκ, για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ Από τον Γιώργο Γιουκάκη, αντιπρόεδρο ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπο των εργαζομένων ΕΡΤΣτην μεστή μηνυμάτων ομιλία του ο Γ. Πλειός υπενθύμισε στους παλιότερους ότι «κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει ούτε στο πιο στυγνό καθεστώς» που πέρασε από τη χώρα. Άλλωστε προκαλεί εντύπωση ότι στο κλείσιμο οι μόνοι που συμφωνούν είναι η κυβέρνηση και η ΧΑ, οι οποίοι αντιδρούν διότι είδαν ότι έχασαν τον πολιτικό έλεγχο».
Σε βίντεο μάλιστα που προβλήθηκαν, από την επόμενη ημέρα του κλεισίματος της ΕΡΤ, εμφανίστηκαν οι Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας, οι μόνοι που υπεραμύνθηκαν της αντισυνταγματικής ενέργειας της κυβέρνησης, τις πρώτες ημέρες, την στιγμή που οι πάντες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τηρούσαν σιγή ιχθύος και δεν έβγαιναν να κάνουν δηλώσεις.
Ακόμη, ο καθηγητής Γιώργος Πλειός μίλησε για το καθεστώς αδιαφάνεια που επικρατούσε στην ΕΡΤ, όπου διορίζονταν «κολλητοί» εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα πληρώνονταν αδρά και δεν παρήγαγαν κανένα έργο, αφού δεν πατούσαν στον χώρο εργασίας.
Έφερε και ονομαστικά παραδείγματα, από αυτά που έχουν καταγράψει οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο. Αλλά, είπε, «γι αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, τους οποίους ο κ. Καψής κατηγορεί».
Παρακάτω αναφερόμενος στην μείωση των διαφημιστικών εσόδων της ΕΡΤ, κάτι για το οποίο υπάρχει έντονη αμφισβήτηση κατά πόσον πρέπει να είναι στους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης, τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιαγάγει την χώρα αυτοί που κυβερνούν.
Και κατέληξε: Η ΕΡΤ έχει αναπτύξει πολύπλευρο έργο μετά τις 11 Ιουνίου και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει, όταν επιστρέψουμε στην ομαλότητα και με οδηγό αυτό θα πορευτούμε.
Στο ερώτημα δε, τι είδους τηλεόραση έχει ανάγκη η χώρα, είπε ότι την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνον η κοινωνία των πολιτών!
Ακουλουθώντας ο δεύτερος ομιλητής, Γιώργος Γιουκάκης, αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΡΤ και αναφερόμενος στο αμαρτωλό καθεστώς που είχε επιβάλει το στενό επιτελείο συνεργατών του Σαμαρά, κατέθεσε συγκλονιστική μαρτυρία:
«Υπήρχε μαύρη λίστα στην οποία αναγράφονταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και άλλοι, που δεν ήσαν αρεστοί στην κυβέρνηση και αυτοί ποτέ δεν καλούντο ή ο χρόνος ομιλίας τους ήταν περιορισμένος» είπε.
Κι ακόμη: Θέματα, όπως κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήσαν εκτός θέασης, ενώ οι αντιδράσεις των κατοίκων στις Σκουριές (όπου και το μεταλλείο χρυσού του Μπόμπολα), το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.απ. ήσαν στην μαύρη λίστα.
Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που προκαλούνταν από συναδέλφους δημοσιογράφους, όσες ήσαν δυνατές, είναι η αποπομπή του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη, με αφορμή τους βασανισμούς κρατουμένων στην ΓΑΔΑ, θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα Gardian.
«Θεώρησαν είπε, ο Γιώργος Γιουκάκης, ότι η ελληνική κοινωνία θα αποδέχονταν το κλείσιμο, ότι θα αδιαφορούσε και θα μέναμε 30 ή 40 γραφικοί στο Ραδιομέγαρο και κάποιοι λίγοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ήταν κάτι το ασύλληπτο να βλέπει κανείς από τα παράθυρα του Ραδιομέγαρου κάτω στην πλατεία τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την ΔΗΜΑΡ με τα πανό τους να μας συμπαρίστανται με απόλυτη ταύτιση των θέσεών τους» είπε.
Έσπευσε όμως να υπενθυμίσει ότι «η ΕΡΤ από τις 11 Ιουνίου, που η κυβέρνηση επέβαλε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση, μετετράπη σε βήμα για όλους τους πολίτες. Σε αυτήν, από την ημέρα εκείνη, βρίσκουν βήμα έκφρασης κοινωνικές κατηγορίες που μέχρι πριν δεν τις λάμβαναν υπόψη.
Και τόνισε: «Στην ΕΡΤ έβγαιναν μόνον οι πολιτικοί, τα κόμματα. Δεν είναι όμως μόνον τα κόμματα στην ελληνική κοινωνία».
Και κατέληξε: Από τις 11 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ριζοσπαστικοποιηθήκαμε!
Έκφρασε όμως και την δυσαρέσκειά του για τους συναδέλφους του, που «έστριψαν» προς το εξάμβλωμα της ΔΤ και προσέφεραν την «καλύτερη βοήθεια προς την κυβέρνηση και το χειρότερο παράδειγμα προς την κοινωνία»!
Την εκδήλωση χαιρέτησε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου, η οποία αναφερόμενη στην ετοιμαζόμενη τροποποίηση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ, που έληξε την Παρασκευή 18-10-2013, καθώς παρήλθε η τρίμηνη ισχύς της κατά το Σύνταγμα, είπε:
«Η ΠΝΠ για την ΕΡΤ, για μας είναι άκυρη. Δεν θα την ψηφίσουμε. Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων» και υπενθύμισε ότι 32 βουλευτές της ΝΔ πρόσφατα ζήτησαν επέμβαση των ΜΑΤ και «δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα κ. Νταβλούρος».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, έκφρασε την γνώμη του κόμματός του ότι «Η υπόθεση της αυτοδιαχείρισης έχει χρεοκοπήσει, πουθενά δεν "περπάτησε" ο έλεγχος και η συμμετοχή των εργαζομένων» και τόνισε:
Χρειάζεται κοινωνική έγερση. Η δημόσια τηλεόραση είναι ο Μπόμπολας και αυτοί που έχουν συμφέροντα από το κράτος κι όχι η τρόικα, που την χρησιμοποιούν για να περάσουν τα σχέδιά τους. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την τροποποίηση, της ΠΝΠ, που θα έρθει στην Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, είπε.
Την στήριξη του Δήμου Πατρέων στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ έκφρασε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρός του Κώστας Μπουρδούλης, που με πρόβλημα υγείας παρέστη στην εκδήλωση. Και που δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την πρόθεση του υπ. Ναυτιλίας να αφαιρέσει το παραθαλάσσιο μέτωπο από την Πάτρα, προς όφελος ιδιωτών.
Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Τμήματος ΜΜΕ της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάκης Γεωργακόπουλος, που τόνισε ότι «το αυτοδιαχειριστικό πείραμα της ΕΡΤ πρέπει να συνεχιστεί και εμείς το στηρίζουμε».
Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Καρβουνιάρης Γ.Γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, που δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης στον αγώνα των εργαζομένων για ελεύθερη δημόσια τηλεόραση.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ, που δήλωσε αλληλέγγυος.
Παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Παναγιωτόπουλος της Δύμης και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην κατάμεστη πολιτών αίθουσα του ΜΛΤ μέχρι αργά το μεσημέρι με τοποθετήσεις του κοινού.

Πηγή: gzmosxos.blogspot.gr

best.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: