5.10.13

Κριτική Πισσαρίδη στην ευρωζώνη...

 
Έντονη κριτική για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη ασκεί ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας ότι εξυπηρετούν τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τις οικονομικές δομές τους και τα...
επίπεδα του χρέους τους αλλά όχι το Νότο όπου απαιτείται μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική.
Σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitique», ο Χριστόφορος Πισσαρίδης επιρρίπτει στο Βόλφανγκ Σόιμπλε άγνοια της πραγματικότητας καθώς "περιγράφει τι συμβαίνει στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες σαν αυτή να ήταν η κατάσταση για το σύνολο της Ευρώπης".

Σύμφωνα με τον κύπριο νομπελίστα, μια αξιόλογη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αδύνατη υπό αυτό το καθεστώς λιτότητας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ότι οι προθεσμίες για εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά, ώστε να μην χρειάζεται να γίνουν τα πάντα τόσο γρήγορα.

Ειδικά για την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας εκτιμά ότι θα πρέπει να επαρκεί, καθώς ο ρυθμός της οικονομικής ύφεσης υποχωρεί και υπάρχει έντονη μείωση των μισθών, η οποία θα λειτουργήσει επιβοηθητικά.

Επαναλαμβάνει την πρότασή του για έναν ανεξάρτητο φορέα που θα παρακολουθεί τους εθνικούς προϋπολογισμούς ενώ αδυνατεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα "Τι είδους Ευρώπη θα έχουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια;" καθώς η Ευρώπη δεν έχει όραμα και δεν έχει την απαιτούμενη ηγεσία για να αποκτήσει όραμα. Δηλώνει πάντως ότι το δικό του όραμα για την Ευρώπη, είναι ο στενότερος δημοσιονομικός και οικονομικός συντονισμός και η υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: