22.10.13

Με τη γλώσσα των αριθμών έξω...

Με την επιστροφή της τρόικας στις 3 Νοεμβρίου (στη φωτ. ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ), θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει έτοιμες τις απαντήσεις στο μέτωπο των αριθμών, καθώς οι ελεγκτές θα κλείνουν ένα θέμα τη φορά... (φωτ. ΑΠΕ)

 Περικοπές στις συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών...
Την επιστροφή στην οικονομική διαπραγμάτευση ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον να σταματούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο που έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι...
οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, καθώς το κλίμα που υπάρχει είναι ότι δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τους ελεγκτές.
Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν συμμερίζεται την άποψη μερίδας υπουργών της κυβέρνησης που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξαπολύοντας απειλές περί διακοπής των συνομιλιών με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας, πέραν των αποτελεσμάτων που μπορεί να φέρει η πολιτική διαπραγμάτευση, θα πρέπει να έχει έτοιμες απαντήσεις στο μέτωπο των αριθμών που αναμένεται να ελεγχθούν και πάλι εξονυχιστικά από τους επικεφαλής της τρόικας όταν επιστρέψουν στην Αθήνα.

Περιμένοντας τους τροϊκανούς

Αν και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ημερομηνία που οι κκ. Ματίας Μορς (Ε.Ε.), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα περάσουν και πάλι την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα αφιχθούν στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται στις 3 Νοεμβρίου.

Οποτε βέβαια κι αν ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, θα είναι μακράς διαρκείας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να κλείνουν ένα θέμα τη φορά.

Αυτό σημαίνει ότι ώς τις 14 Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος των τεσσάρων δράσεων (αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, κώδικας δικηγόρων, χρέη Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, λίστα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων) που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο μέρος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 και των μέτρων που απαιτεί η τρόικα, καθώς μετά την επιστροφή από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κατατεθεί ώς τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει το κρισιμότερο μέρος των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και το νέο δάνειο που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται από το 2014. Συζήτηση όμως που, σύμφωνα με τα ώς τώρα δεδομένα, θα κρατήσει τουλάχιστον ώς την άνοιξη του 2014.

Εστω και αν ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω των δηλώσεών του προσπαθεί να στείλει μήνυμα ότι δεν πρέπει να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με τους δανειστές, παραμένει σταθερός στην κυβερνητική γραμμή.

«Απεταξάμην» Στουρνάρα

Χθες, κατά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, επανέλαβε ότι «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους».

Οπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών», ανοίγοντας όμως παράθυρο για «συντομευμένες περικοπές» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κυβέρνηση «ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: