2.10.13

Τι είπαν Τσίπρας-Σβόμποντα...


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αυστριακός πολιτικός, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε «έτοιμος να ακούσει και να συζητήσει» επί των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών χαρακτηρίζεται ...
από αμφότερες τις πλευρές ως πολύ καλό.
Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη συζήτηση μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή και υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης αντιφασιστικού μετώπου. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, ενώ συνέδεσε την άνοδο του νεοναζιστικού μορφώματος με τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. Ο Χάνες Σβόμποντα εμφανίστηκε να κατανοεί πλήρως την ανησυχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί τους νεοναζί -εξάλλου, ήταν εκείνος που είχε δημοσίως καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά να αντιμετωπίσει το ζήτημα, προειδοποιώντας αυστηρά ότι «αν δεν γίνει αυτό, η προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. θα είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη».

Μνημόνιο και μεταρρυθμίσεις

Σβόμποντα και Τσίπρας αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα λιτότητας που υφίσταται η Ελλάδα, ενώ διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μπορεί να βρεθεί σοβαρό πεδίο σύγκλισης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε στον συνομιλητή του πως «η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση και το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό», προσθέτοντας ότι «λύση για την Ευρώπη είναι η λύση για την Ελλάδα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, επισήμανε πως χρειάζεται μία «ισχυρή εναλλακτική απάντηση στην τρόικα», αποσπώντας την «κατανόηση» του Χάνες Σβόμποντα. Ο τελευταίος, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αν και έδειξε να διαφωνεί με μέρο του περιεχομένου της πολιτικής που ασκείται στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο Χάνες Σβόμποντα έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του κουρέματος χρέους, τονίζοντας πως «πρέπει να εξηγηθεί στους λαούς τί σημαίνει το κούρεμα, για να μην νομίζουν οι λαοί ότι θα χάσουν τα λεφτά τους» (σ.σ. εννοεί τους πολίτες των χωρών που δανείζουν την Ελλάδα).
Στη δική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών για τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα».

Χρέος

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, από την πλευρά του, ότι χρειάζεται να βρεθεί μία κοινή λύση και επανέφερε την πρότασή του για σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε διεξοδικά στον Χάνες Σβόμποντα τη συγκεκριμένη πρόταση του κόμματός του, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Γερμανίας, το 1953. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του συνομιλητή του για τη μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όταν τού επισήμανε πως «δεν βγαίνουμε στις αγορές με αυτά τα επίπεδα χρέους».

Επενδύσεις

Η συζήτηση των δύο ανδρών «ακούμπησε» και το θέμα των επενδύσεων, αφού τόσο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ έθιξε και το τραπεζικό πρόβλημα που επικρατεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να δανειστούν με επιτόκια πολλαπλάσια από τις αντίστοιχες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά. Επίσης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών για τα διαρκώς αυξανόμενα «κόκκινα δάνεια» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Χάνες Σβόμποντα, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα με τις επενδύσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αλλάξει κάτι στη γερμανική πολιτική μετά την κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει δημόσιο χρήμα τώρα» και είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η λύση του δεν μπορεί παρά να είναι επίσης πολιτική. Ο κ. Σβόμποντα, μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να διαπίστωσε ότι υπάρχουν «αρκετά σημεία συμφωνίας για μια ευρωπαϊκή λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έθεσε και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν απαραίτητες, αλλά «χρειάζονται συναίνεση». «Πρέπει να μπει φρένο στην κατάρρευση» είπε, και συνέχισε, επικρίνοντας την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης:«η λιτότητα είναι νεοφιλελεύθερη συνταγή και αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν ο στόχος και όχι μέσο για την επίλυση της κρίσης».

Αξίζε, πάντως, να σημειωθεί ότι αν σε κάτι συμφώνησαν οι δυο άνδρες απολύτως, ήταν για την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού: Ο Χάνες Σβόμποντα τάχθηκε με σαφή και καθαρό τρόπο εναντίον της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως «το μεγάλο θύμα της λιτότητας είναι η Δημοκρατία»...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: