14.10.13

Βουτιά στην κατάθλιψη για έναν στους δύο Έλληνες!...



Πανικός γίνεται καθημερινά στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας της χώρας. Πολλοί συνάνθρωποί μας, λόγω χρεών, έρχονται σε αδιέξοδο και τρελαίνονται. Η τρέλα δεν γνωρίζει ηλικία! Τα περιστατικά αφορούν απλά καταθλιπτικά συμπτώματα μέχρι και...
βαριές ψυχώσεις. Ύφεση, ανεργία, απολύσεις και δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις οδηγούν έναν στους δύο Έλληνες σε κατάθλιψη.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει της κατάλληλης περίθαλψης. Οι ειδικοί μιλούν στο «Καρφί» για την έξαρση των ψυχικών νοσημάτων. Στα αντικαταθλιπτικά καταφεύγουν οι περισσότεροι ασθενείς για να βελτιωθεί η διάθεσή τους. Γιατροί συνταγογραφούν καθημερινά αμέτρητα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι, όμως, που κρύβονται από την παρατεταμένη χρήση τους, είναι πολλοί.



Τα οικονομικά προβλήματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Σοβαρές συνέπειες έχουν τα οικονομικά «φορτία» στην υγεία των Ελλήνων, με τα καταθλιπτικά επεισόδια να παρουσιάζουν έκδηλα σημάδια επιδείνωσης. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) για το 2013, η κλινική κατάθλιψη που χρήζει άμεσης θεραπείας ανέρχεται στο 12,3% του πληθυσμού, όταν το 2011 ήταν 8,2%, το 2009 στο 6,8% και το 2008 μόνο 3,3%. Η πενταετία της κρίσης αποδεικνύεται καταστροφική για την ψυχική υγεία του Έλληνα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η αύξηση της κατάθλιψης λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα σε σχέση με άλλους. Τα οικονομικά προβλήματα βλάπτουν την ψυχική υγεία εξαιτίας του άγχους που προκαλούν. Από την άλλη, άτομα που βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα είναι πιο ευάλωτα στα χρέη. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ, ένας στους δύο Έλληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα μηνιαίως χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για ένα νοικοκυριό με εισόδημα 800-1.000 ευρώ είναι 14,4%. Οι γυναίκες πλέον πλήττονται από την κατάθλιψη συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Για το 2013, οι γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη 15,6% στο σύνολο του πληθυσμού, όταν οι άνδρες ανέρχονται στο 9%. Εκτός από την κατάθλιψη, στα ψυχικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εξάρτηση από το αλκοόλ. «Η οικονομική δυσπραγία συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σοβαρής ψυχικής διαταραχής. Η τραγική οικονομική κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά επηρεάζει άμεσα την ψυχολογική κατάσταση και των παιδιών», τονίζουν οι ψυχολόγοι του ΕΠΙΨΥ.


Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι πλήττονται σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά μείζονος κατάθλιψης.

Μαχαίρι και στα έξοδα πρώτης ανάγκης

Δύσκολα τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά. Δόση αυτοκινήτου, έξοδα ένδυσης και υπόδησης, δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκιο κατοικίας, έξοδα σούπερ μάρκετ είναι ανάγκες που ο Έλληνας αδυνατεί σήμερα να καλύψει. Σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ, το 35,2% των Ελλήνων έχει περιορίσει δραστικά τα έξοδα πρώτης ανάγκης, ενώ το 71,3% δεν σπαταλά χρήματα σε είδη που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Έσχατη λύση τα δανεικά από φίλους και συγγενείς ή η προσφυγή σε αποταμιεύσεις. «Καθώς η οικονομική κρίση παρατείνεται και βαθαίνει, κανένας δεν μένει ανεπηρέαστος από την επίδρασή της στην ψυχική υγεία. Η κατάθλιψη αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα. Στην πενταετία της κρίσης, ο ψυχικός αντίκτυπος στον ελληνικό πληθυσμό δεν θεωρείται απλά ένα «σοκ» στη βίαιη ανατροπή των πρότερων συνθηκών. Αντίθετα, αντικατοπτρίζονται περισσότερο πάγιες επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστούν», τονίζει η επιστημονική ομάδα του ΕΠΙΨΥ.

Κάνουν θραύση τα αντικαταθλιπτικά

Στα αντικαταθλιπτικά καταφεύγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Ο κόσμος αναζητά ανακούφιση στα ψυχολογικά του προβλήματα επιλέγοντας τη φαρμακευτική αγωγή. Και αυτό γιατί επιδιώκει μια άμεση και οικονομική θεραπεία. Αναμφίβολα, οι θεραπευτικές συνεδρίες έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, το κόστος είναι μεγάλο και η διαδικασία χρονοβόρα. Η χρήση αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων έχει αυξηθεί, ενώ ο κόσμος ζητά όλο και περισσότερα. Αποβάλλουν παροδικά το άγχος της καθημερινότητας και προκαλούν θετικά αισθήματα. Η ψυχολογική και συμβουλευτική θεραπεία είναι όμως και η πιο «θαυματουργή», τονίζουν ειδικοί ψυχολόγοι. Τα αντικαταθλιπτικά πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συνταγογράφησης γιατρού. Διαφορετικά μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Αυξημένη λήψη ή απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζαλάδες, προβλήματα βάρους, ναυτία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονικό ιδεασμό.

tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: