16.10.13

Δε θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ οι Αυστριακοί...

Κατά τίθεται το 72%...

Την αμετάβλητη, σαφή απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών -και μάλιστα κατά ένα ποσοστό που φθάνει το 72%- της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει ...
αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη, ενόψει της παρουσίασης στις Βρυξέλλες, της ετήσιας Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ένα ποσοστό 72% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 15% θα την χαιρέτιζε, ενώ στο 10% αυτή τους αφήνει αδιάφορους.

Πέραν της Τουρκίας, η πλειονότητα των Αυστριακών απορρίπτει και την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων, του Κοσόβου σε ποσοστό 66%, της Σερβίας κατά 62%, της Αλβανίας (για την οποία η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την αναγνώριση καθεστώτος υποψήφιας χώρας) σε ποσοστό 61%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (56%), όπως επίσης της ΠΓΔΜ σε ποσοστό 52% και του Μαυροβουνίου κατά 52%.

Στη δημοσκόπηση, μόνον μια ένταξη της Ισλανδίας -η οποία έχει αναστείλει προς το παρόν τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις- εμφανίζεται να γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των Αυστριακών και αυτό σε ποσοστό 55%.
Ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει περάσει το 80%, ώστε η Αυστρία να βρεθεί με τον τρόπο αυτό στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, οι Αυστριακοί εμφανίζουν μία κόπωση ως προς περαιτέρω διευρύνσεις της ΕΕ και οι τρεις στους τέσσερις θεωρούν τη διεύρυνση «λιγότερο» (ποσοστό 42%) ή «καθόλου σημαντική» (32%), Μόνον ένα ποσοστό 16% τη θεωρεί «σημαντική» και μόλις ένα 8% «πολύ σημαντική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους Αυστριακούς σημασία φαίνεται να έχει μια εμβάθυνση της συνεργασίας των σημερινών 28 χωρών-μελών της ΕΕ, κάτι που αποτυπώνεται στην ίδια δημοσκόπηση με ένα ποσοστό 86% των ερωτηθέντων να εκτιμά ως «πολύ σημαντική» ή «σημαντική» την εμβάθυνση της ΕΕ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: