7.10.13

Στη Βουλή μεταφέρεται η σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή...


Ο πρώτος κύκλος των δημοσκοπήσεων μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δείχνουν ότι καταγράφεται πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, που όμως αντέχει και στις περισσότερες μετρήσεις παραμένει ....
τρίτη πολιτική δύναμη. Πέρα από τις σκέψεις που φέρνει αυτή η πραγματικότητα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, είναι σαφές ότι επηρεάζει τη στρατηγική κομμάτων και πολιτικών προσώπων, ειδικά αυτών που μέχρι τώρα κρατούν στάση ουδετερότητας, αν όχι αποστασιοποίησης ως προς τη σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή.

Δείτε τα ευρύματα της μεγάλης δημοσκόπησης του tvxs.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αμηχανία και ψυχρότητα απέναντι στη στροφή που έκανε η κυβέρνηση, σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνεται - χαμηλόφωνα ακόμη - και έντονη ενόχληση. Οι γνωρίζοντες τις γαλάζιες ισορροπίες λένε ότι σε κοινή (δηλαδή σκληρή) γραμμή κινούνται ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης και από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν σύμμαχοι.

Η άποψη που διατύπωσε ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος (στο Σταρ) ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, η Δημοκρατία δεν εξοντώνει, η Δημοκρατία λειτουργεί στο πλαίσιο του καταστατικού χάρτη του Συντάγματος και του νομικού πολιτισμού» εκλήφθηκε από πολλές πλευρές και ως προμήνυμα καραμανλικών αντιδράσεων, ενώ επιφυλακτικός για τους χειρισμούς που έγιναν εμφανίστηκε (στον Real fm) και ο Νικήτας Κακλαμάνης που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων.

Αλλά πέρα από όσα λέγονται δημόσια, μεγαλύτερη σημασία έχουν όσα δεν λέγονται δημόσια. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη κάνουν σαν να μην τους αφορά το θέμα και δεν εμπλέκονται κατά κανέναν τρόπο, γεγονός που, φυσικά, δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι δύσκολο να βρει κανείς έναν υπουργό ή έναν βουλευτή που να εκφράζεται θερμά υπέρ των διώξεων στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, είναι πάρα πολύ εύκολο να εισπράξει γκρίνια και ανησυχία για όσα έπονται που άλλοτε κρύβει πραγματική αγωνία για τις εξελίξεις και άλλοτε διάθεση αποδόμησης των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν.

Μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Ήδη βλέπουν μια ευκαιρία μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τη μετάβαση από το δίλημμα «μνημόνιο/αντιμνημόνιο» σε ένα άλλο «ομαλότητα/εξτρεμισμός».

Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων βουλευτές των οποίων βαρύνονται με κατηγορίες για κακουργήματα και με το πάγωμα της βουλευτικής αποζημίωσης για προφυλακισμένους βουλευτές. Ακόμη και ως προς αυτό δεν υπάρχει διακομματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να εγείρουν ενστάσεις επί της διαδικασίας, ζητώντας να μη γίνονται γενικές ρυθμίσεις αλλά ad hoc και την κυβέρνηση να καταγγέλλει έλλειψη βούλησης για τη δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου απέναντι στη Χ.Α.

Στο μεταξύ έχουν πάρει το δρόμο προς την Βουλή τα αιτήματα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν οι έξι υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα αφορούν αδικήματα που δεν διώκονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, και είναι από πλημμελήματα έως και κακουργήματα, ενώ είναι προφανές ότι οι ψηφοφορίες που θα γίνουν θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ανακοίνωσε, εξάλλου, την κατάθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε διχάσει πριν από λίγους μήνες τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις για νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα απαγορεύεται η λειτουργία κομμάτων που βαρύνονται με κατηγορίες για λειτουργία στους κόλπους τους εγκληματικής οργάνωσης. Ως προς αυτό οι απόψεις διίστανται και ένα από τα επιχειρήματα που κατατίθενται είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές δεν χάνουν την έδρα τους και η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να υπάρχει με άλλο όνομα.

Συζητούνται επίσης προτάσεις ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης προκειμένου να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αποδεκτή η συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Δηλαδή, να τίθεται ως προϋπόθεση η υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

Κοινή εκτίμηση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να παραιτηθούν για να προκαλέσουν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση αυτού του δικαιώματος, ώστε, για παράδειγμα, να μην έχουν τη δυνατότητα να παραιτούνται κάθε εβδομάδα προκαλώντας έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο κεφάλαιο που ακόμη δεν έχει «διαβαστεί» έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και θα ψαχτούν σκοτεινά ντουλάπια. Το τι θα βγάλει αυτή η έρευνα αποτελεί ήδη αντικείμενο έντονης σεναριολογίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που αφορούν πιθανές κρυφές επιδιώξεις επιχειρηματιών και εξωθεσμικών κέντρων και τις σχέσεις τους με τη δημόσια σφαίρα.

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: