7.10.13

Αμερικανικές πιέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους...

Την ώρα που οι ΗΠΑ είναι μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση που βίωσαν τα τελευταία 20 χρόνια, με την κυβέρνηση να έχει βραχυκυκλώσει λόγω της ασυμφωνίας επί του σχεδίου του προϋπολογισμού, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, φαίνεται πως...
πιέσεις ασκούνται από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια προς ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

"Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ζητώντας εκ νέου κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η Citigroup επίσης δήλωσε ότι «αναμένει σύντομα κούρεμα του χρέους». Την ίδια στιγμή, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, είπε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια εάν δεν βγει στις αγορές το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2014".

Σόρος: Κουρέψτε το χρέος, δεν θα σας πληρώσει ποτέ η Ελλάδα

"Η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολλές προσπάθειες πολύ κοντά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει στην συνέντευξή του ο Σόρος προσθέτοντας ότι «γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα".

Σχολιάζοντας τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Σόρος κατανοεί ότι "ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ".

"Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη", σχολιάζει ο Σόρος επισημαίνοντας τα κέρδη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση.

Ο Αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. "Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει σε αυτή την κατεύθυνση: στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό», διευκρινίζει ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας πως «αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της ΕΕ".

"Μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα και η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας", σχολιάζει ο Τζόρτζ Σόρος.

Citigroup: Περιμένουμε σύντομα κούρεμα

Το προσωρινό βραχυκύκλωμα της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους κορυφαίους οικονομολόγους, οι οποίοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στην ευρωζώνη ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας.

"Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη γερμανική Die Welt ο Βίλεμ Μπουίτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup τονίζοντας ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας".

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Μπουίτερ «αναμένει σύντομα νέα αναδιάρθρωση του χρέους». Το ίδιο υποστηρίζει και για την περίπτωση της Κύπρου, ενώ βλέπει δυσοίωνο το μέλλον για την Ιταλία.

Άσμουσεν: Θα χρειαστεί νέα βοήθεια

Μιλώντας στο Reuters, ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι "εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανακτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα χρειαστεί νέα στήριξη της χώρας, όπως συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο".

Παράλληλα είπε πως "η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι μέχρι στιγμής κερδισμένη από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ και αυτή η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψης της περιοχής, η οποία πρέπει να ενισχύσει την δυναμική της ανάπτυξής της"...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: