17.10.13

Το εκκρεμές της δικογραφίας Παπακωνσταντίνου...



Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και ανώτατους δικαστές εξελίσσεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η Βουλή μπορεί να...
έστρωσε το χαλί με την άσκηση της ποινικής δίωξης ,αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας , καθώς οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για ένα πρωτόγνωρο -αλήθεια- νομικό θέμα είναι οι δικαστές , οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Ο νομικός γρίφος που καλούνται να λύσουν έχει σχέση με τη Βουλή της μίας μέρας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου 2013.

Συγκεκριμένα, ο αρεοπαγίτης- ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης με έγγραφό του αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ ή κατά της παραγραφής μεταθέτοντας το βάρος στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή στο συμβούλιο, που αποτελείται από τρεις ανώτατους δικαστές. Το πρώτο δείγμα γραφής θα δώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος , ο οποίος αφού μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας θα υποβάλει την πρότασή Κανελλόπουλο, ο οποίος αφού μελετήσει τη δικογραφία θα υποβάλει εγγράφως την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά ορίζεται ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»: «Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 , κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος είχε δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη μέχρι και τη δεύτερη σύνοδό της. Εφόσον με ευθύνη της Βουλής παρήλθε ολόκληρη η περίοδος εκείνη με τη διάλυσή της και την προκήρυξη των εκλογών χάθηκε αυτό το δικαίωμα και ως εκ τούτου εξαλείφθηκε το αξιόποινο των πράξεων του πρώην Υπουργού», όπως λένε οι υποστηρικτές της πρώτης σχολής, που τάσσονται υπέρ της παραγραφής των Υπουργικών αδικημάτων.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Βουλή της 6ης Μαΐου 2012 συστάθηκε για να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, δηλαδή να νομοθετήσει, αλλά συγκροτήθηκε ως μεταβατική για να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Συνεπώς δεν μπορεί να εκληφθεί ως κοινοβουλευτική περίοδος και άρα δεν τίθεται ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας των Υπουργικών πράξεων», λένε οι υποστηρικτές της δεύτερης σχολής.


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: