2.10.13

Αποτυχία της λιτότητας βλέπουν οι Ευρωπαίοι...



Οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτιμούν ότι απέτυχαν οι πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως και η πλειονότητα των Ευρωπαίων (51%), σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για την πλατφόρμα «Debating Europe».
Οι ...
Έλληνες, σε ποσοστό 94%, θεωρούν ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Την ίδια άποψη έχει το 81% των Πορτογάλων και το 80% των Ισπανών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. αγγίζει το 60%, έναντι 16% που πιστεύει το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των πολιτών της ΕΕ εκτιμά ότι δεν έχουν αποτέλεσμα οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από την έναρξη της κρίσης, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόνο το 5%. Το 34% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τα μέτρα λιτότητας.
Όπως αναμενόταν, τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης των πολιτικών λιτότητας καταγράφηκαν στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, η οποία συνοδεύεται με δραστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης: 80% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, 34%, στην Ιρλανδία, η οποία ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης αφότου έλαβε μέτρα λιτότητας.
Μόνο το 22% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ε.Ε, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές ευνοούν μόνο ορισμένες χώρες - μέλη. Όταν τούς ζητήθηκε να κατονομάσουν κράτη, ανέφεραν κυρίως τη Γερμανία (77% των απαντήσεων), τη Γαλλία (48%) και τη Βρετανία (39%). Η Ελλάδα (23%) βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και την Ισπανία (20%).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 13 ως τις 23 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 6.177 πολιτών στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: