29.10.13

Βρούτσης: Νομιμότητα ή περικοπές στο ασφαλιστικό...

Κυβέρνηση και υπουργός προκαλούν υπέρμετρα τον λαό, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η "προστασία" του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από "κάθε παραβατική συμπεριφορά" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ότι θα...
αποτελέσει τον στόχο του - Ο "προθυμότερος" μαθητής της Τρόικας φορτώνει τα βάρη πάλι στους ασφαλισμένους, απάντησε ο Δ. Στρατούλης

«Είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές, γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός μετά από την σύσκεψη με τους διοικητές των Ταμείων εν όψει του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος "νοικοκυρέματος" στην οργάνωση του ασφαλιστικού», και πως «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ήλιος»,«Εργάνη» «Άτλαντας» και κάλεσε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί».

«Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Δε νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με «το ζύγι και το μάτι», να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα «χαμένα» τους έσοδα», εξήγησε ο Γ. Βρούτσης και συμπλήρωσε ότι αποτελεί «μάχη εθνικής σημασίας η εισφοροδιαφυγή».

Μάλιστα, μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, ούτε όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του νόμου 3863/10».

«Δεν θα δοθεί παράταση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων συνταξιοδότησης (ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου), και δεν θα γίνουν παρεμβάσεις στις συντάξεις των ευγενών Ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές), αν και η εξίσωση είναι δύσκολη», συμπλήρωσε.

Τόνισε, επίσης, πως έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό.

Στο προσχέδιο του σχεδίου νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι όμως και στην Αναλυτική περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν.

Αναλυτικότερα, στα 17 άρθρα του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης:
• Η επέκταση από την 1η Δεκεμβρίου της υποχρέωσης για υποβολή ΑΠΔ των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.
• Ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.
• Η ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΛΙΟΣ».
• Η απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού.
• Η ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και των οι ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
• Η επέκταση του «εργόσημου» και σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
• Η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.
• Η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.
• Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου, για τα εκπαιδευτικά επιδόματα τα επιδόματα ανεργίας και τους ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
• Ακόμη, ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.
Αυξάνεται τέλος στο 95% από 80%, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.


Ο "προθυμότερος" μαθητής της Τρόικας φορτώνει τα βάρη πάλι στους ασφαλισμένους

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βρούτση, ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, τόνισε ότι αν η κυβέρνηση τολμήσει να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με την τρόικα, "θα ανατραπεί με πάταγο λόγω των παλλαϊκών αντιστάσεων που θα πυροδοτήσει".

Ολόκληρη η δήλωση:

Ο Υπουργός Εργασίας έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί, για άλλη μία φορά, αποδείχτηκε ο προθυμότερος μαθητής της τρόικας αποδεχόμενος την κάλυψη και πάλι ολόκληρου του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2014 από τον ήδη λεηλατημένο κουμπαρά των ασφαλισμένων.

Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση προκαλούν υπέρμετρα τον λαό ισχυριζόμενοι ότι θεωρούν μάχη εθνικής σημασίας την προσπάθεια αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όταν είναι γνωστό ότι τα μείωσαν και εξακολουθούν να τα μειώνουν δραματικά με τις μνημονιακές πολιτικές τους σφαγιασμού των μισθών, εκτίναξης της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής και καταλήστευσης των αποθεματικών τους μέσω του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου, τα οποία κατείχαν.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση, εάν τολμήσει να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας για να αρπάξει για λογαριασμό τους έστω και ένα επιπλέον ψίχουλο από το ψωμί των συνταξιούχων, θα ανατραπεί με πάταγο λόγω των παλλαϊκών αντιστάσεων που θα πυροδοτήσει...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: