22.10.13

Σε συναγερμό οι Αρχές για τον κίνδυνο λαθροϋλοτομίας...

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα ελέγχου για το 2013...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι πρώτοι επτά μήνες του 2013 δείχνουν...
μια τάση συρρίκνωσης του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας σε σχέση με το 2012, που είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Στο ΥΠΕΚΑ δίνουμε έμφαση στην προστασία των δασών. Μέσα στο 2013 κάναμε πιο αυστηρές τις ποινές για τα αδικήματα της λαθροϋλοτομίας και αυξήσαμε τους ελέγχους. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των υπηρεσιών, η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας: «Η Πολιτεία προασπίζει το δασικό μας πλούτο. Θα συνεχίσουμε και στο επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ορεινών κυρίως περιοχών, για τους οποίους προβλέπουμε διάθεση καυσόξυλων σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, φέτος, έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 1.206 μηνύσεις, ενώ κατασχέθηκαν 5.196,56 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων.

Κατά τη διάρκεια του 2012, είχαν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, ενώ ο αριθμός των μηνύσεων ανήλθε στις 3.105. Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική της έκρηξης του προβλήματος με την έναρξη της οικονομική κρίσης και της στροφής των πολιτών, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, στην εκμετάλλευση των ξύλων προκειμένου να ζεσταθούν.

Το 2009 οι μηνύσεις ήταν 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619,02, το 2010 οι μηνύσεις ήταν 159 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 2.315,35, ενώ το 2011 οι μηνύσεις ανήλθαν σε 630 και η ποσότητα των ξύλων που κατασχέθηκαν ήταν 8.949,18.

Τα στοιχεία σήμαναν συναγερμό και το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποίησαν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και διευκόλυναν τους ελέγχους, για την καταπολέμηση ενός εγκλήματος εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και της εθνικής οικονομίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης, χαρακτηρίζει την εικόνα φέτος, σε περιοχές όπως η ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Στερεά Ελλάδα, καλύτερη, σημειώνοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν. Ανάμεσα σε αυτά, εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, περιλαμβάνεται η λειτουργία των δασικών υπηρεσιών καθημερινά και τις απογευματινές ώρες, ενώ σημαντική είναι και η ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις της πολιτείας για συνεργασία. Για καταγγελίες περιστατικών λαθροϋλοτομίας υπάρχει η δυνατότητα στον τηλεφωνικό αριθμό 1591, στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμοργιαννιώτη, κάποια προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, κοντά στα σύνορα, όπου αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τους συνοριοφύλακες.

Θετικά, χαρακτηρίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF, τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ σε ελέγχους σε μάνδρες πώλησης ξυλείας καθώς και την ένταξη της θηροφυλακής στους ελέγχους για παράνομη υλοτομία. Αναφερόμενη στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται φέτος, η κ. Κορακάκη λέει πως «πριν το τέλος του έτους δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς οι επόμενοι μήνες , που θα κρυώσει ο καιρός, κρύβουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σημειωθούν μικροπαραβατικότητες από ιδιώτες που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τρόπο για τη θέρμανσή τους».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος» σημειώνει. Σύμφωνα με την κ Κορακάκη, «πρέπει να αρχίσουμε να ανεβάζουμε ψηλά στην ατζέντα τη διαχείριση των δασών. Με αυτό τον τρόπο, λύνονται πολλά προβλήματα, η προστασία των δασών, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από την ορθή εκμετάλλευση τους και η κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας σε καυσόξυλα»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: