29.10.13

F.T: “Με μείωση μισθών στην Ελλάδα δεν θα τελειώσει η κρίση”...

Η μεταρρυθμιστική κόπωση στο Νότο είναι εμφανής - Η αισιοδοξία πως έχει μπει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι λανθασμένη.

Η κρίση του ευρώ δεν...
θα τελειώσει, ειδικά με μείωση μισθών στην Ελλάδα, εκτιμούν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση στον Νότο είναι εμφανής.

Σε νέο του άρθρο στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, ο οικονομολόγος Wolfgang Münchau υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν θα βελτιωθεί χωρίς μια πραγματική δημοσιονομική ένωση, σημειώνοντας ότι η αισιοδοξία πως έχει μπει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι λανθασμένη.

Σύμφωνα με τον Münchau, οι αισιόδοξοι αναφέρουν πως η διαδικασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αποδίδει καρπούς.

«Δείτε όμως την πορεία των εξαγωγών στην Ισπανία ή τη μείωση των μισθών στην Ελλάδα. Η προσαρμογή αυτή όμως είναι λάθος», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ενώ η Ευρωζώνη εσωτερικά είναι να σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, δεν είναι καθόλου έτσι εξωτερικά.

«Το ευρώ ακολουθεί το δρόμο που του επιβάλλουν, φλερτάροντας με υψηλά επίπεδα. Η άνοδος του ευρώ τροφοδοτείται από τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και εάν τυχόν η ευρωπαϊκή κρίση αναζωπυρωθεί, τότε το ενιαίο νόμισμα θα οδηγηθεί σε σημαντική πτώση», εκτιμά και προσθέτει πως εάν όμως η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, τότε η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια - ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα - παρέχοντας ταυτόχρονα περισσότερη ρευστότητα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά το προφανές, δηλαδή ότι η άνοδος του ευρώ καθιστά δυσκολότερη την εσωτερική προσαρμογή, κυρίως για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Η προσαρμογή πιθανότατα μένει στη θεωρία και δεν περνά στην πράξη», υποστηρίζει ο Münchau τονίζοντας ότι η προσαρμογή που ζητά το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Όπως εκτιμά, αυτή τη στιγμή, η Ευρωζώνη δεν διαθέτει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για επιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή και βιωσιμότητα χρέους και χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο, «η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν θα τελειώσει»...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: