22.10.13

Goldman Sachs: "Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να παραμείνει εντός στόχων"...

Την εκτίμηση ότι ο δημοσιονομικός στόχος του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα επιτευχθεί το 2014 εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Σε έκθεση της ...
επενδυτικής τράπεζας με τίτλο «EMU Policies and Market Implications» αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την επόμενη δόση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος έφθασαν σε αδιέξοδο νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 δεν θα επιτευχθεί εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2016 δεν είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο καθώς υπολείπονται 11 δισ. ευρώ και ότι για να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2014 εκτιμώμενου ύψους 4,4 δισ. ευρώ οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ να μετακυλήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν, κάτι που όπως σχολιάζει δεν αποδέχεται η ΕΚΤ.

Στα θετικά η Goldman Sachs αναφέρει ότι το επόμενο έτος (2014) η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και τον πρώτο θετικό ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το 2007.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι η επόμενη δόση της βοήθειας θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων οποτεδήποτε σύντομα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ακόμα σημειώνεται πως αν και το PSI και οι αποφάσεις του Eurogroup για την επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF / ESM έχουν μειώσει την παρούσα αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους και έχουν βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής τους, ωστόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρειάζεται δημόσια κεφάλαια για την αποπληρωμή τόκων και την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που ωριμάζουν μεταξύ 2014-2017.

«Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και τα μέλη της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να διαβαστεί και να προβλεφθεί» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ακόμη ότι το «καλάθι» (strip) των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό υψηλό μετά το PSI και έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά επίπεδα του Μαΐου 2012. «Η αγορά έχει ήδη υιοθετήσει μια πολύ θετική άποψη για τα ελληνικά ομόλογα» σχολιάζουν οι αναλυτές της GS, ωστόσο αναφέρουν πως θα τηρήσουν επιφυλακτική στάση έως ότου τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δώσουν ισχυρότερες ενδείξεις για το ότι η πρόσθετη στήριξη (προς την Ελλάδα) είναι καθ'οδόν.

«Δεν περιμένουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ελληνική διαπραγμάτευση, θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες , με δεδομένη την περιορισμένη έκθεση του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα» καταλήγει η έκθεση της Goldman Sachs...
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: