13.10.13

H Ιρλανδία αποχαιρετά την τρόικα...

 
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εκτιμά ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ότι η χώρα του θα μπορέσει να τερματίσει οριστικά τις σχέσεις της με την τρόικα. Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι η πλήρης ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας αργεί ακόμη. 
Μιλώντας στην...
Εθνική Συνδιάσκεψης του κόμματός του (Fine Gael), ο ιρλανδός πρωθυπουργός είπε :"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή".  Τόνισε ότι αν και οι καιροί είναι εύθραυστοι, η έκτακτη οικονομική κατάσταση θα τερματιστεί.
Απευθυνόμενος σε όσους σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των σκληρών μέτρων τα χρόνια της λιτότητας, είπε ότι η "τεράστια θυσία" τους αποδίδει καρπούς ενώ προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη θα είναι εξίσου σκληρός, καθώς περιλαμβάνει 2,5 δισ.ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη και πράγματι η Ιρλανδία βγει από τη συμφωνία διάσωσης έως το Δεκέμβριο, θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει στη στήριξη της τρόικας και το επιτυγχάνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: