23.10.13

Επιμένει η Le Monde για τις υποκλοπές...

Επιμένει η Le Monde για τις υποκλοπές
 Επιμένει στις πληροφορίες που δημοσίευσε βασιζόμενη στο υλικό του Έντουαρντ Σνόουντεν για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία η εφημερίδα Le Monde.

Στην...
ηλεκτρονική της έκδοση η Le Monde δημοσιεύει γράφημα της NSA στο οποίο φαίνεται ότι κατά το διάστημα από 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013 η αμερικανική υπηρεσία κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία. «Το γράφημα περιγράφει το εύρος των παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία περιλάμβαναν «ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών. Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η NSA συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη ».

«Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων μας, αλλά έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν πληροφορίες για να προστατεύσουν τη χώρα, τα συμφέροντά τους και για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές και τη διάδοση όπλων μαζική καταστροφής. Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην μακρόχρονη φιλία τους με τη Γαλλία και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών», είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Χθες δημοσίευσε άλλα στοιχεία προερχόμενα από την ίδια πηγή σχετικά με την παρακολούθηση πρεσβειών, ανάμεσά τους η γαλλική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και η γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την αποδοκιμασία του για τις «απαράδεκτες αυτές πρακτικές», ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες στο Παρίσι.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δημοσίευση του υλικού του πρώην συνεργάτη της CIA στην εφημερίδα The Guardian δήλωσε χθες ότι η γαλλική εφημερίδα είχε «εδώ και καιρό» τα στοιχεία που επέλεξε να δημοσιεύσει αυτήν την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: