5.10.13

"Μπλόκο" στην ΕΡΤ, με εξώδικο από την NOVA...

Tα συγγενικά δικαιώματα αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων επιστρατεύονται τώρα για να χτυπηθούν συνδικαλιστές δημοσιογράφοι αλλά και η θεαματικότητα της EΡT , που εξακολουθεί να παράγει πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με ...
την «ΔΤ» που λειτουργεί με εργολαβίες και αναθέσεις.

Η επιχείρηση «μπλόκο» εκδηλώθηκε την Παρασκευή στις 10.40 το πρωί, όταν δικαστικός επιμελητής επέδωσε εξώδικο της NOVA, στη γραμματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Το εξώδικο της πολυεθνικής FORTHNET επικαλείται τα δικαιώματα της στις μεταδόσεις του πρωταθλήματος της Super League.

Στρέφεται έτσι κατά των συναδέλφων αθλητικών συντακτών Μαρίας Γκίκα (μέλους κατά την 11η Ιουνίου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), Νίκου Κορόβηλα, μέλους επί σειρά ετών του ΜΣ της ΕΣΗΕΑ και Νίκου Παγιωτέλη,που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΠΣΑΤ ( Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου).

Δεν φαίνεται έτσι να είναι τυχαίο ότι το εξώδικο επικαλούμενο το Ν 2121/93(πνευματική ιδιοκτησία και άλλες διατάξεις) και η επισήμανση- απειλή «για την λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία αι ικανοποίηση των δικαιωμάτων» της NOVA, στρέφεται αποκλειστικά μόνο κατά των 3 συναδέλφων, ενώ δεν κοινοποιείται στην ΕΣΗΕΑ.

Εκδηλώνεται όμως χρονικά και λίγο μετά την καταγγελία που έγινε από εκπρόσωπο της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ, στην EBU και στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά των κυβερνητικών ενεργειών στο θέμα της «ΔΤ», της απασχόλησης σε αυτήν δημοσιογράφων με δίμηνες συμβάσεις εποχικών δασοπυροσβεστών , της ανασφάλιστης ακόμη και σήμερα εργασίας και της χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Η επιχείρηση εκφοβισμού με νομικό ένδυμα κατά των συναδέλφων συνδέεται με το γεγονός ο τι από την περασμένη Κυριακή από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε πάλι η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι αθλητικοί συντάκτες.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αναμεταδίδεται και διαδικτυακά.

Δεν αποκλείεται η επιστροφή ς ιστορικής εκπομπής να ενοχλεί την συνδρομητική ΝOVA αλλά πάντως η αποστολή του εξωδίκου συμπίπτει με την ξαφνική απόφαση να αρχίσει και στην «ΔΤ» που εκπέμπει από το ισόγειο του γραφείου του στο κτίριο της ΓΓ Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, ανάλογη αθλητική εκπομπή με τον ίδιο τίτλο και την ίδια ώρα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των μεταδόσεων στιγμιότυπων του πρωταθλήματος σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν 2725/99 δεν χρειάζεται άδεια της Forthnet ( ιδιοκτήτη της NOVA) δεδομένου ότι υπάρχει η πρόβλεψη στο νόμο για τις γνωστές τρίλεπτες μεταδόσεις από όλους του ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για τη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Αντίθετα δεν προβλέπεται διακοπή μεταδόσεων – και εφόσον γίνει δεν είναι σύννομη- σε περιπτώσεις επεισοδίων η άλλων γεγονότων στα γήπεδα, που συνέβησαν παλιότερα, γεγονός για το οποίο έχει αποδοκιμασθεί η στάση της NOVA.

Η δικαιολογία που προεβλήθη στην περίπτωση αυτή, χωρίς όμως να πείσει κανένα, ήταν ότι η NOVA έκοψε την μετάδοση των επεισοδίων επειδή δεν θέλησε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τις απαράδεκτες αυτές εκδηλώσεις, προκειμένου η συγκεκριμένη εταιρία που εκμεταλλεύεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προστατέψει , όπως ανακοίνωσε, το τηλεοπτικό προϊόν της.

Tαυτόχρονα όμως είναι νωπή και η καταγγελία για τη στάση που επέλεξε Forthnet απέναντι στην σταυροφορία των αθλητικών συντακτών, που διοργάνωσε πέρυσι η ΕΣΗΕΑ η ΠΟΕΣΥ και ο ΠΣΑΤ κατά της οπαδικής βίας με θύματα δημοσιογράφους.

Αναφορικά με το θέμα του εξωδίκου εκτός από την ΠΟΣΠΕΡΤ έχει ήδη ενημερωθεί η ΕΣΗΕΑ, η διοίκηση του ΠΣΑΤ, όπως και μέλος του προεδρείου του , που είναι στέλεχος της ΝOVA...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: