11.10.13

Στουρνάρας για Μνημόνιο: Tο μοναδικό σοβαρό κείμενο στη χώρα...



Ως «μοναδικό κείμενο πολιτικής, που παρόλες τις αδυναμίες του, έθεσε δεσμευτικούς στόχους για το σύνολο του ελληνικού κράτους» χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις στη Βουλή.
Άμεση ήταν η...
αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, με τον υπουργό Οικονομικών να του απαντάει «όταν θα φέρουμε τα νέα μέτρα στη Βουλή θα τα ψηφίσετε και εσείς». Εκείνη τη στιγμή ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα είπε «αυτό είναι είδηση».


«Μια από τις πιο οδυνηρές πραγματικότητες τις μεταπολίτευσης είναι ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα σχέδια για την οικονομία και το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής - και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς - που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και πως δεν θα έρθουν άλλοι φόροι μόνο διαρθρωτικές αλλαγές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνη, με τον υπουργό Οικονομικών να του απαντάει «όταν θα φέρουμε τα νέα μέτρα στη Βουλή θα τα ψηφίσετε και εσείς». Εκείνη τη στιγμή ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα είπε «αυτό είναι είδηση».

Οι υψηλοί τόνοι όμως ανάμεσα στον υπουργό και τον κ.Κακλαμάνη συνεχίστηκε με τον κ. Στουρνάρα να υποστηρίζει πως όλη η προσπάθεια της μεταπολίτευσης ισούται με την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση σε ένα χρόνο. Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε στον κ.Στουρνάρα πως δεν μπορεί να απαξιώνει το έργο τόσων κυβερνήσεων.

Πάντως ο κ.Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κακλαμάνη,τόνισε πως ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος, καθώς θα διαμοιραστεί σε περισσότερους .Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ μίλησε και για τα «χωραφάκια» όπως τα χαρακτήρισε. «Η φορολογία θα είναι ελαχιστότατη και θα κυμαίνεται από 10-20 ευρώ» πρόσθεσε.

Ελέγχθηκαν μόλις δύο από τα 25.000 εμβάσματα εξωτερικού

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, η πορεία όλων των υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και ύλη η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει τα βάρη των μισθωτών και συνταξιούχων κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Ειδικότερα, από τα περίπου 54 χιλιάδες εμβάσματα με ποσά άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού των περίοδο 2009-2011, αποκλείστηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα ποσά και στάλθηκαν επιστολές σε 24.710 καταθέτες προκειμένου να στείλουν συμπληρωματικές εξηγήσεις. Τελικά, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «επελέγησαν 436 υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και στάλθηκαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις 436 έχουν ολοκληρωθεί 2 περιπτώσεις και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ».

Αναφορικά με την λίστα εκείνων που έσπευσαν να επενδύσουν σε ακίνητα του Λονδίνου ο υπουργός είπε ότι «εντοπίστηκαν 107 περιπτώσεις. Από αυτές επελέγησαν οι 84 και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 162.000 ευρώ». Επιπροσθέτως, έχει καταρτιστεί λίστα και με 136 φορολογούμενους που διαθέτουν ταχύπλοα στη Βρετανία. Από αυτούς ελέγχονται οι 16 και σε 8 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου για 3 μεγάλα δικηγορικά γραφεία στα οποία εντοπίστηκαν παραβάσεις τήρησης βιβλίων και στοιχείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξέλιξη υπάρχει και στις έρευνες των 10.000 οφ σορ εταιριών με ελληνικό ενδιαφέρον. Από αυτές έχουν επιλεγεί οι πρώτες 322 και δόθηκαν 163 εντολές ελέγχου. Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 34 εξωχώριες και βεβαιώθηκαν πρόστιμα περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «από διασταυρώσεις στοιχείων των ΔΟΥ και του TAXIS σε 2.423 υποθέσεις προέκυψαν στοιχεία και δόθηκαν εντολές ελέγχου για τις 1.800. Έχουν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ». Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο υπουργός είπε ότι έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των καταθετών και πως βρίσκονται σε εξέλιξη 150 περιπτώσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: