
Έντονη κριτική του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη" για τον...
προς ψήφιση προϋπολογισμό του 2014
Στα βασικά προβλήματα του προς ψήφιση προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014 αναφέρθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μάτη:
«Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι με τους χαρακτηρισμούς του κ.Μπουτάρη δεν πρόκειται να ασχοληθώ. Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς με όσα λέει κάποιος, ο οποίος έχει συνηθίσει αφού τα λέει, να ζητάει συγγνώμη για όσα είπε.
Κατανοώ όλα όσα είπε ο αντιδήμαρχος στην εισήγησή του. Ήταν η πρώτη φορά που εισηγείται προϋπολογισμό και είμαι βέβαιος ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί.
Έχει όμως δυο προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Το πρώτο είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι δικός του, αλλά του παρατηρητηρίου, το οποίο τον ενέκρινε πριν κατατεθεί.
Το δεύτερο είναι ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι ο πρώτος της διοίκησης την οποία υπηρετεί.
«Έχουμε ένα σφιχτό συντηρητικό προϋπολογισμό ενώ το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί επίτευγμα. Κάναμε καλύτερη διαχείριση πόρων, καλύτερη διαχείριση ικανοτήτων του δήμου, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, παίρνουμε χρήματα από τα υπουργεία», είχε πει πέρυσι ο δήμαρχος.
Τόσο σφιχτός, που ο κ.Αρβανίτης πριν από λίγο είπε ότι “με τον προϋπολογισμό του 2014 αρχίζει μια προσπάθεια για συστηματικότερη αξιολόγηση των δαπανών του προϋπολογισμού και σύνδεσή τους με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων που διατίθενται σε κάθε υπηρεσία και την αξιοποίησή τους σε παραγωγικότερες δραστηριότητες.”
Ο προϋπολογισμός του 2013 ήταν τόσο σφιχτός που εφέτος μειώθηκε κατά 20,5%.
Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελούσε τόσο επίτευγμα, που η απορροφητικότητα του ήταν στο 30% και εφέτος του έκοψαν 40 εκ. ευρώ, διότι δεν μπόρεσε να τα διαθέσει.
Η διαχείριση πόρων ήταν τόσο καλύτερη, που οι σύμβουλοι του δημάρχου μας κοστίζουν πάνω από 500.000 ευρώ σε όλη τη θητεία, δηλαδή το 1.5% ενός ετήσιου προϋπολογισμού.
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν έχει απολογισμό εκταμίευσης.
Τα χρήματα από τα υπουργεία δεν υπάρχουν, διότι δεν έχουν χρήματα τα υπουργεία.
Το ότι η διοίκηση απέτυχε δε χρειάζεται να το πω εγώ. Το έχει πει ο ίδιος ο κ.Μπουτάρης, μιλώντας στην παράταξη του πριν από λίγο καιρό, όταν είπε ότι το μόνο στο οποίο πέτυχε ήταν ο νέος εσωτερικός κανονισμός.
Πρόκειται για τον ίδιο κανονισμό, η επιτυχημένη εφαρμογή του οποίου φάνηκε όταν ο γενικός διευθυντής, ο κ.Καμπαλαμπίδης, είπε στην Οικονομική Επιτροπή ότι καθυστέρησε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ασφάλιση των οχημάτων, επειδή οι υπηρεσίες δεν ήξεραν ποιος πρέπει να τον προκηρύξει.
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το ζήτημα σε κάθε οικονομία, δεν είναι τα έσοδα. Το ζήτημα είναι τα έξοδα. Κι όταν τα έξοδα δεν μειώνονται, υπάρχει πρόβλημα.
Ο εφετινός προϋπολογισμός, περικόπηκε κατά περίπου 80 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 40 κόπηκαν από το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς ο κ.Κουράκης απέτυχε παντελώς στη διαχείρισή τους. Προσπάθησε ανεπιτυχώς όμως να μην το καταλάβουμε ότι δεν τον εμπιστεύονται. Και μετρά την απορροφητικότητα όχι στα 63 εκ. που υπερήφανα είχε ανακοινώσει πέρυσι, αλλά στα 41 εκ. που τον άφησαν να διαχειριστεί.
Άλλα δεκαεπτά κόπηκαν από τη μισθοδοσία, εξαιτίας κεντρικών πολιτικών αποφάσεων.
Άλλα έξι εκατομμύρια είναι τα προνοιακά επιδόματα τα οποία μειώνονται.
Άλλα τέσσερα περίπου εκ. ευρώ είναι η μείωση από τα δημοτικά τέλη, στα οποία ακόμη δεν έχουν επιστραφεί τα επιπλέον χρήματα που εισπράχθηκαν κατά λάθος πέρυσι.
Πού μείωσε ο δήμος τα έξοδα του λοιπόν; Πουθενά! Κι όχι μόνο δεν τα μείωσε, αλλά στο σημερινό προϋπολογισμό εμφανίζεται να προβλέπει ένα εκατομμύριο ευρώ για τη δημοτική αστυνομία, που έχει καταργηθεί.
Και αυτό είναι το πρόβλημα.
Σε μία κοινωνία που πιέζεται από παντού ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καταλάβει τι γίνεται. Και γι' αυτό δεν έχουν μειωθεί τα λειτουργικά κόστη. Γι' αυτό ο δήμαρχος εξακολουθεί να έχει οκτώ συμβούλους. Γι' αυτό πληρώνουμε εξωτερικούς δικηγόρους, ενώ έχουμε δέκα νομικούς συμβούλους. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να έχει ο δήμαρχος συμβούλους, όταν υπάρχουν οι υπηρεσίες του δήμου.
Κανένας δεν μπορεί να λέει σε μία κοινωνία τι να κάνει, αν δεν το κάνει πρώτα ο ίδιος.
Έχει, λοιπόν, ο δήμος να εισπράξει περίπου 69 εκ. ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές παλαιοτέρων ετών, κυρίως πρόστιμα δηλαδή. Και προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,5 εκ. ευρώ.
Και πολλά είναι! Και είναι πολλά, γιατί οι υπηρεσίες βάζουν πρόστιμα- και καλά κάνουν- για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, την ίδια ώρα που έχει διαφημιστικές πινακίδες στο ίδιο το προαύλιο του δημαρχείου.
Γιατί οι υπηρεσίες βάζουν πρόστιμα για παράνομα τραπεζοκαθίσματα, τη στιγμή που αναψυκτήριο του δήμου λειτουργεί χωρίς άδεια τραπεζοκαθισμάτων. Κι έχει και περίπου διπλάσια από αυτά, για τα οποία οι υπηρεσίες του αναγνώρισαν ότι θα μπορούσε να ζητήσει άδεια.
Γιατί να πληρώσουν οι υπόλοιποι αγαπητοί συνάδελφοι;
Εδώ δεν είναι ζήτημα οικονομικής κρίσης! Είναι η κρίση της αξιοπιστίας μιας πολιτικής, η οποία οδήγησε την χώρα στα σημερινά αδιέξοδα.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το μείζον ζήτημα στο οποίο όσοι ασκούν πολιτική εξουσία πρέπει να απαντήσουν είναι πώς θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερες δαπάνες.
Πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα και να ζούμε καλύτερα. Σε αυτό η διοίκηση του δήμου έχει αποτύχει παταγωδώς.
Η πόλη χρειάζεται μία άλλη φιλοσοφία. Με εμπιστοσύνη, εντιμότητα, ισοπολιτεία και αλληλεγγύη»...
voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου